IRONMAN

Octobar 2014, Mountain View, California

Volio sam od prvog dana to  dijete koje je uvijek znalo sta hoce i kako to  da napravi. Ponosan sam jer je nas decko , drag , dobar i uvijek  skroman, onaj pravi nas Banjalucanin. Kada je diplomirao na "Peperdine University" bili smo sa njim i tada smo navijali za naseg Vedrana kad je izasao na podijum. I uvijek pratimonjegovo odrastanje, njegov napredak, sastajemo se kad dolazi..
Zato smo i sada tu,  u Mountain View, u ovo oktobarsko vece 2014. Sjedimo kod Kaludjerovica, Vedran je dosao, sa svojom lijepom Paige, prekrasna noc. Rece nam o svojoj namjeri da se takmici za titulu Ironman-a, jednog od najtezih i najiscrpljujucih disciplina u sadasnjem, globalnom sportu.

Ispocetka nismo svatali ozbiljno, znajuci kako je to tesko a jos poslije nekoliko flasa kvalitetnog Napa Valley vinca, stvarno smo mislili da se sali.

Ali Vedran, kao i obicno, siguran u sebe, kaze da je vec kupio bicikl i poceo sa specijalnim pripremama, te se nada da ce biti spreman za takmicenje u Cabo San Lucas-u, u oktobru iduce godine. Tada smo svi zastali. Znao sam , osjecao sam da ce  napraviti nesto posebno.

Ja sam ga ionako zvao Superman jer je jako lijepo razvijen, mocan, visok(natatu ili mamu, pitanje je sad, he he) Igrao je vaterpolo za univerzitet i uz to bio jedan od najboljih studenata Kada je pocinjao svoju vaterpolo karijeru uvijekn sam mu pricao o nasim, banjaluckim vaterpolistima, braci Seadu
i Mirsadu Galijasu, o nasem Mirsi koji je napravio zlatnu plivacku i vaterpolo karijeru u Incelu , Mladosti iz Zagreba i Svicarskoj pricao i sam za Vedrana. Upoznali su se a meni je zao da je Vedran "mala raja" i ne sjeca se naseg ASA SA VRBASA, Mirsada Galijasa, koji je plivao uzvodno uz Vrbas na  nasim karnevalima. ali zna sve o njemu i cesto pricamo o tom sportu u nasem gradu. I Vedran je opet uspio, imao je pozive od vaterpolo Reprezentacije Hrvatske  za Olimpijadu ali nije otisao zbog porodicnih i poslovnih razloga.
Zato sam znao da će uspjeti.Te noći sam vidio u našem, mladom banjalučaninu Čeličnog čovjeka...

03

Cabo San Lucas, octobar 2015.

Počelo je u 7:30 am. Sjedimo i pričamo...dolazi prva kafa,druga kafa..doručak...vožnja do Sacramento River. Hot link, Sacramento-Cabo San Lucas-Los Angeles. Telefoni se ugrijali...odmaramo...šetamo, pa se spremamo, pa se vozimo u Davis...Cijelo to vrijeme nas SUPERMAN, IRONMAN VEDRAN drži tempo ruku pod ruku sa najjačim i najsretnijim od svih. Njih 920 vitezova a nas Vedran ne da pred sebe. Tata Sopa i mama Mladenka opet na porodičnim mukama. Mi sa njima ali to traje već 8 sati a gdje je cilj...kad ce kako će?

Otkucava Vedran Check point jedan za drugim, pojačava tempo, mi se preznojavamo...pa dalje u Davis, autom, 15 milja nama dugo u autu a Vedran... KAKO JE TO MOGUCE, PITAM SE PO NE ZNAM NI SAM KOJI PUT. Sitnica za njega. Završena biciklisticka etapa 182 km. Ide se dalje, sada 42 KM trčanje, pomislim pa ljudi to je od Bl do Bos. Gradiške. Umoran sam od misli a Vedran pici dalje.Pada noć...Još 25 km. Kažem Sopa, Mladenka, sad je sve gotovo, uspio je. Svi nervozni soak skače gore dole.

02

Supermen trci zadnjih 5 km, atmosfera? Malo je riječi da se to opise, stojimo, navijamo, a tata Ponosni priprema iznnadjenje. Stižu šampanjci, noć je uzela maha a VEDRAN prolazi zadnji check point. Vrištim...Sopa diže ruke, mama skače, mi u ludilu. U momentu se sjetim Mladena Delica, te poslije mnogo godina viknem:" PA LJUDI, JE LI TO MOGUCE!!!??? VEDRAN KALUDJEROVIC naše dijete, naša raja ponos i dika ioficialnio postaje IRONMAN... SUPERMEN!!! Najjači i najbolji od svih.

10:15 slavimo.

04

A onda tata Sopa skače u odijelu i cipelama u bazen mi u čudu vrisak od sreće i zadovoljstva za sve prisutne! OVO JE ZA NASEG VEDRANA, MLADENKA!!! Ponosan sam!! Nezaboravan dan. Bravo Vedrane, braio Paige, bravo princezice, bravo za sve koji su vjerovali u ovu zaista nevjerovatnu ideju i dali mu potpunu podršku da uspije- Nas  IRONMAN banjalucki...VEDRAN KALUDEROVIC!!!

Danas sam ponosan i sretan. I nadam se i siguran sam da je ovo samo pocetak Vedranove nove sportske karijere. Ko zna mozda ga vidimo i na Olimpijadi. Mislim da je on spreman za takav izazov. Jos jednom  od srca   cestitam na zaista velikom  uspjehu Vedrana Kaludjerovica, njegovim roditeljima Sopenu-Doki i Mladeniki Kaluderovic. Svakako, jos jedno bih zelio da istaknem da je  ovo sve bilo moguce uz neizmjernu ljubav i podrsku prelijepe  Paige i malih ljepotica Meri i Klare!  
Senad Kulenović-Žućo

 

 

 

Gimnazija - Tito - Ring - B.Luka - Coskic - Ale - Dvorana - Sehitluci - Zima - Suvenir - Omladinci - Peace
- Jubilej - Kolaci - Ivo Nakic - Cener - Emigrant - Idealan svijet - Neja - Sampanjac - Sarma - Djela - Drugovi
- Uriah Heep - Spitting image - 1.Maj - Uspomene - Thank you - Rabac - N.dream - Zornjak - Grah i gulas
- cK &Pitralon - Mujo - Sorry - Hvala - 90 min - San - Nasiha - Ironman


Copyrights by Cafe Kajak 2001-2015. Sva prava zadržana