Tema : Cevapi


   


Poslao : Magla
Datum : 24.12.2004.
Dragi moji,

Znam da je ovo pre,prezvakana tema, ali....
Buduci da sam poguzija i tako to, stalno nesto cackam oko
recepata za stara bosanska jela, obicaje itd.
Posao me je odveo u komandu Turskog bataljona u Zenici, gdje
sam, nakon obavljenog posla, malo razgovarao sa prisutinim
oficirima. Naravno, neizbjezna tema je hrana, slicnosti i
razlike. Prema njihovom misljenju, nasa kuhinja je ustvari
turska kuhinja iz 17,18 stoljeca. sadasnje kuhinje se jako
razlikuju, sto je mene iznenadilo. Jos zanimljivija stvar su
CEVAPI. Opste je poznat DONER, medjutim, ljudi tvrde da su
Bosnjaci, koji su se doselili u Tursku, nakon dolaska
Austrougarske u Bosnu, sa sobom donijeli i svoje obicaje,
koje su i danas sacuvali ( npr. dosta vojnika bez problema
govore bosanski ) Neizbjezan je naravno, rostilj i cevapi.
Takvi, porijeklom bosanski cevapi, u Turskoj se prave i
prodaju pod imenom ADANA KEBAB, sto ima logike, jer najveci
broj tadasnjih bosnjackih izbjeglica bio je smjesten u
Adani. Inace, oblikom i nacinom pecenja zaista lice na nase
cevape. Mozda su ukusom malo prejaki, stavljaju dosta
starije bravetine u smjesu za cevape, sto im daje....jak i
pomalo lojast okus, ali sustina je zadrzana. Zapravo, prema
receptu rah. Fadila Bojica u cevape bi obavezno trebalo
stavljati bravetinu, bar trecinu mesa i to od ovce dvizice (
stare najmanje 2 godine ). Mozda je Adana kebab zapravo
arhaicna verzija naseg cevapa. Naravno, lepinje , bar onakve
kakvu mi poznajemo - nema. 
Inace, cevapi su specificni i prave se iskljucivo u Bosni,
nigdje drugdje na svijetu, provjeravao sam. Rostilj da, ali
cevapa nigdje !!! Jos jedino u juznoj srbiji ( Vranje,
Leskovac...) se pravi nesto sto bi se mozda moglo podvesti
pod cevape.
I za kraj. Moram naglasiti da  u tom svjetskom raritetu,
cevapima, posebno mjesto zauzima banjalucki cevap, koji je
definitivno unikatan u Bosni. Vec sam trazio, apelovao, kako
god, ali mislim da se ti recepti moraju sacuvati i naravno,
sto cesce ih koristiti, praviti cevape ( tesko je zabu u
vodu natjerati ) i NAROCITO, u svojoj sredini, domacinima
uporno ulijevati u glavu da jedu nesto super posebno, nesto
cega nigdje na svijetu NEMA !!!! 
Moglo bi se o ovoj temi, iako prezvakanoj,  danima pisati.
Mislim da je posebna i zahvalna tema : GLINENO POSUDJE i
hrana spravljena u njemu. Iz licnog iskustva mogu reci da je
isto jelo napravljeno u glinenom posudju drasticno razlicito
od onog u obicnom.
E sad na biiiiznisssss. Primam narudzbe za komplete glinenog
posudja !!!!  Cijene, boje i oblike posudja - saljem na
upit. Moj mail znate !!!!



Komentar Br.1
Poslao : EdoM
Datum : 03.11.2004.
Prvi put sam se susreo sa turskom kuhinjom u Becu,1992.Kao
sto pises Adana kebap da lici na cevap,je istina ali u Becu
je to nas sis-cevap.Poznate su i Koefte sto se kod nas
preobrazilo u cufte.turci spremaju koefte na vise
nacina(rostilj,dinstane,pohovane ili kao kod nas u sosu).Kao
sto se vidi,vrlo je mala razlika u izgovoru tj.slicnost
izgovora : Kebap-cevap ili Koefte-cufte.Inace Kebap bi u
turskom jeziku trebalo da znaci mesno jelo ili tako nesto
slicno?Po tvrdji jednog mog poznanika (Turcin),su Koefte
blize toj nekoj tradiciji cevapa kod nas.U Istambulu postoji
jako puno tih Rostiljnica koje nude samo koefte,kao i kod
nas cevapdzinice.A kebapi nose inace razna imena kao npr.
Adana,Iskender(servirase na somunu prelivenim jogurt-sosom)
ili cuveni doener(meso naslagano na razanj)itd.



Komentar Br.2
Poslao : G-Dog
Datum : 03.11.2004.
Maglustino,poguzijo stara,mada ni ja boli nisam,ovo ti je
peti komentar na temu Klooooopa.Rado se pridruzujem posebno
u cevapcinici.Sirom istoka pojam KEBAB oznacava bilo kakav
rostilj sa ili bez stapica,pa cak i pilece jetrice.Ono
osamdesedih bilo popularno putovati u Istambul(zbog
cevapa,naravno..ha,ha,ha...)pa sam Tursku obisao u vise
navrata uzduz i poprijeko.Naravno bio sam i u Adana i
Gaziantep,poznate po izvrsnim cevapima.Odlicne cevape sam
probao i u Jordanu i Egiptu(sa rizom)ali daleko najbolji
cevapi su Peshawarski.1985 ja i Sasa odemo u Pakistan pa
zaredamo od Karachi,preko Lahore sve do Peshawara kod same
Afgan grane.Rusi su tamo jos ratovali pa se nocu cula
kanonada topova i kacusa s onu stranu Khayber
pass-a.Peshawarski cevapi su kao nas shish ali sa dosta
zacina,curry i chilly,dosta ljuti,sluzeni na tankoj
pogaci(nun).Poslije obilne porcije koja je
bagatela,cevabdzija ponudi goste cajem a potom lulom shita
kao digestivom.Ja miline.Koji jos cevabdzija nudi takve
usluge?Ziveci dugo u India imao sam prilike da se nauzivam
rostilja i cevapa,posebno u velikim gradovima.Hindusi su
vegetarijanci pa su cevapi Muslimanska hrana,a Muslimana u
Hindustanu ima vise nego u svim arapskim zemljama ukupno.Cim
se smrkne i vrucine splasnu eto cove sa malenim rostiljcicem
na svakom cosku.Przene pilece dzigerice,prelivene nekakvim
ljutkastim sosom su fantazija.BL cevapi su unikatni ne samo
zbog nacina pripreme,nego i zbog kvaliteta lepinje.Najbolja
je ona Culumova od polubijelog brasna,posuta mekinjama i sa
komadicima uglja u kori na donjoj strani.Tu lepinju niko
nije mogao kopirati.Zato BL cevapi u Zagrebu,Becu ili Rijeci
nikada nisu mogli postici isti ukus kao nasi.Ne znam kako je
danas ali u ona vremena cevapi su bili nesto naj,naj od
hrane koju je BL mogla nekome ponuditi.Da ne izostavim
odlicne vjesalice,peke ili krpice.Nego Magla ti izgleda
debelo postis,pa ti se u ove Ramazanske dane pricinjavaju
cevapi u kajmaku.Strpi se malo buraz,evo kandilji samo sto
se nisu upalili.Bujrum,stari dobri jarane!G!



Komentar Br.3
Poslao : OPAN
Datum : 03.11.2004.
Ako cemo o Cevapima i ostaloj hrani!!!!
Kebab Turci zovu DOner Kebab A Grci Giros. Ko je stariji u
tome ne zna se. Doner na Turskom znaci Munja zato i ne traje
dugo da bi bio serviran.Prije 10-tak godina sam naucio
orginalan recept za Doner,
sa junjecim prsima i bravetinom (sad ga sigurno svi prodaju
od mljevenog mesa jer je jeftiniji). Grcki Giros je od
svinjetine ali u sustini su isti zacini, samo sto Turci
serviraju u Hljebu (Fladen Brot koji je"slican Sarajevskim
lepinama samo malo deblji i stavljaju zacina po njemu", a
Grci serviraju u Pita Hljebu, koji je tanak.Kako mi sluzimu
Jogurt uz Cevape i nase pite tako Turci sluze Ajran uz svoja
jela ( sto je razblazeni jogurt sa vodom i malo
zasoljen).Sto se tice Cevapa moram vam skinuti kapu Banja
Luka je unikat sa njima. Kada se malo bolje zamislim Banja
Luka je imala poprilicno unikatnih stvari kao na primjer
KOLO za hvatanje ribe????
Za Mr. G-Dog treba li bi naceti temu "Najveci Djeparosi i
Sibicari BL", a moze zicarosi.



Komentar Br.4
Poslao : Magla
Datum : 04.11.2004.
OK ljudi,

Znaci oko glavne stvari - nema spora. Cevap, kao nacin
pripremanja fasiranog mesa je svjetski unikatan. Nesporno je
da svako podneblje ( G-man, India, Pakistan...), ima svoju
kulturu ishrane pa prema podneblju i dodaju zacine, ali
kompletna procedura pravljenja samog cevapa, njegovo pecenje
( ROSTILJ, naravno banjalucki) , serviranje, dakle lepinja
je...definitivno unikatan na svijetu.
E sad, neko zakeralo ce reci : pa cevap NIJE jelo koje se
pravi na rostilju ! OK, ako tvrdo gledamo ( stara izdanja
bosanskih Kuhara, Lakisic posebno ) pod cevapom se smatra
jelo od dugo i polako KUHANOG mesa. Otud izraz "ucevapiti",
tj pustiti meso da se polako kuha u vlastitom soku, uz
minimalno dodavanje vode. Ali to je sasvim druga stvar jer
zapravo, takav nacin pripremanja mesa je temelj na kojem
lezi prakticno, kompletna bosanska kuhinja. Naravno, pite su
prica za sebe.
Uh, ovo je tema...za napisati jedno dvije- tri knjige !!!



Komentar Br.5
Poslao : maca
Datum : 04.11.2004.
hvala g dogu za ovaj lijepi rostiljski putopis


Komentar Br.6
Poslao : Darko
Datum : 04.11.2004.
Samo da izvijestim raju da je Rijeka preuzela primat kad se
radi o banjalučkim čevapima. Vi znate da Irfo (mujin sin)
ima ovdje čevabdžinicu, i pravi čevape koji su i dalje
najbolji kad se radi o našem čevapu... Čak su naučili nekog
šipka pekara da pravi lepinje, i poslije kratkog vremena se
tako izbiriko, da su mu lepinje prva liga.
Istina, rahmetli Mujo bi se imao zbog čega buniti... nije to
ono kako je bilo kod njega...
objekat je miješavina picerije, kafića i čevabdžinice...
kod Muje se nije moglo popiti ništa osim vode ili kiselog
mlijeka, ovdje možeš popiti šta god hočeš. 
Zatim, peče se na plinu... i na to bi Mujo posizio... 
ali šta češ... ljudi gledaju da prežive... promet nije
toliki da bi se isplatilo potpaljivati ugalj svaki dan. 
Pa i uz ovo sve pobrojano, ipak su im najbolji čevapi koji
se mogu pojesti na Balkanu... ovo tvrdim odgovorno jer sam
probao sve na tu temu...
Pišući ovo, počeli mi piškiti zubi... odoh kod Irfe...

Darko



Komentar Br.7
Poslao : Adis
Datum : 04.11.2004.
   Cevapu skidam kapu i nudim duboko postovanje,ovom
prilikom nebi izostavio dagaru-vrhunsko umijece u
kombiniranju mesa,povrca,zacina i temperaturi vatre,normalno
uz dugotrajno pripremanje nesmijemo zaboraviti hladan Nektar
i dobro drustvo.
 Jedinu stvar sto mi je stari donjeo iz BL jeste
dagara,dakle dogovorite se ko ce koje meso i povrce donjeti
ja dostavljam Nektar (sve ga local liquor stores
imaju),zacine a G nadam se da ce on dostaviti deserts.
  Bujrum.

                                    Adis



Komentar Br.8
Poslao : Suada Z
Datum : 04.11.2004.
Ako ste se pozeljeli cevapa evo recept pa
probajte.http://home6.inet.tele.dk/mirso/index.html
 Pozdrav 
Suada



Komentar Br.9
Poslao : maca
Datum : 04.11.2004.
ovdje u göteborgu se mogu naruciti cevapi koji jako lice na
nas cevap,ali samo dok su vruci.sto se lepinja tice,imaju
dvije vrste jako ukusnih.jedne su bas kao nase,a druge malo
masne,ali odlicne.


Komentar Br.10
Poslao : Za Darka
Datum : 04.11.2004.
E stari nemoj bez mene matereti,ako vec odes ucini mi
uslugu,pozdravi mi Irfica mnogo ,a ti pojedi jednu malu,reci
mu da sam rekao da ti ne naplacuje pa cu mu opet svirati kad
se bude ponovo zenio,Zamolio bih te takodze da mi kazes
nesto o Brani V. i njega takodze mnogo pozdravi i daj nekako
da mi se javi.Pitaj ga je li zaboravio nase seme sa
Bardace,Gornjeg Vakufa, "Palasa".....Reci mu da ga je
pozdravio Mia iz Kljuca i pita ga hoce li ga on odvesti do
zubara,a ti na stranici gdje si me zamolio da nesto napisem
o mojim semama u "Tezgama"naci ces nesto i za tebe.
srdacan pozdrav i pitanje:"Da li jos uvijek nosis onu svoju
sivu jaknu sa  pelcom oko vrata,po cemu si za mene ostao
legenda i "Puse li tu kod tebe? Falis mi da nisam samo ja
prehladzen medzu Dankinjama.Poslusaj pjesmu"Sta bih dao da
si na mom mjestu"Pozdravi svu raju od mene a medzu njima i
Cincara .
Atif




Komentar Br.11
Poslao : G-Dog
Datum : 04.11.2004.
Magla starac evo jedan novi patent-cevapi.Ako bude ribarske
srece iduce hefte cu napraviti jedan ogromni shish
cevap(30kg) od mesa sabljarke.U Ponedeljak letim direkcione
za Costa Rica,pa cu odmah udariti po sabljarkama.Onaj
Englez,Ritchie mi pise e-mailove cijelo ljeto i zove da
dodjem na drugu rundu.Nisam mogao odoliti,a i ovamo se
okisalo.Sabljarka od 50kg se smatra zekicom sta su prave
mrcine.Kontam ako ulovim jednu da je odnesem kod mesara,pa
nek je ocisti i samelje jedno 30-40kg mesa pa to u
vanglu.Dodati zacine,mirodjije i dobro umijesiti.Onda neka
sjekirom odcapari onu sabljetinu pa cu tu smjesu uvaljati
okolo i sve to na razanj.Jos bure ruma i kesa vutre pa na
plazu nek pola sela Playa Montezuma jede pije i veseli
se.Bice zesca sega.Magla fotografije slijede po povratku u
Decembru.Da kucnem u drvo!G!



Komentar Br.12
Poslao : Anela
Datum : 05.11.2004.
Na ovom sajtu koji vam je gospodja Suada Zilic predlozila
mozete naci najprofesionalniji amaterski cevap :)) a boga mi
i lepinje...njam njam. Suada...ovaj sam recept davno probala
i sad' skoro svaki dan od mene zahtjevaju da im pravim
lepinje.



Komentar Br.13
Poslao : ZA DARKU MALA MOLBICA
Datum : 06.11.2004.
Za Darku iz Rijeke.
Daj molim te reci mi gdje je ta Irfina("Mujina") cevapcinica
u Rijeci.Ja sam svako toliko u Rijeci pa bih bas jednom rado
otisla i pojela prave cevape.Unaprijed puno hvala.



Komentar Br.14
Poslao : Magla za Suadu
Datum : 06.11.2004.
Suada,
 Bio sam na onoj stranici i sve sto mogu da kazem je SVAKA
CAST !!!!
Ovo je jedan od boljih nacina da se te nasi i samo nasi
banjalucki specijaliteti sacuvaju od zaborava !!
Al naravno, djavo mi ne da mira, nakon konsultacije citave
hrpe recepata za cevape, cini mi se da je vegeta visak u
mesu !
Rekoh i spasih dusu, bilo kako bilo svaka cast i na ovom.
Bilo bi krasno kad bi nasli neki kutak gdje bi mogli na
ovakav nacin prezentovati sve nase stare recepte, od bumbara
do dagare !!!!!
E jos jedan mali trik. Ako mozes, nadji negdje vatrostalnog
cementa, izmjeri dimenzije rerne, pa taj malter zamijesaj i
izlij prema dimenzijama rerne, tako da uklapa u rernu kao
pleh, debljine maksimalno 10 mm. Na taj nacin ces dobiti
pravu pekaru u el. šporetu. Onda, kao i sa plehom, u rernu i
grijes ga do prave temparature. Sta dobijas time ? Pa malo
vecu temparaturu nego na plehu, lepinje se brze peku i
naravno, bar priblizno, imaju miris slican onim nasim
lepinjama. Napravio sam sebi taj " pleh ", pa kad se dooobro
ugrije, ubacima malo, malo piljevine od  bukve...i sve sto
se tu ispece - ma cista fantazija.
Volio bih da pokusas napraviti ovu spravicu pa da nam javis
rezultate !!!



Komentar Br.15
Poslao : Od Doboja Mujo hahahahahaha
Datum : 06.11.2004.

City of DOBOJ/Official Website

                     ***Banjalucki cevap***

potrebno:80 dkg mesa, 12 dkg masnoce,12 dkg crvenog luka,
         so,aleva paprika,4 dkg ukuhalog paradajza,
         par reznjeva bijelog luka,8 dkg mrkve,2 dkg
         persuna.

priprema:isjeckajte jedan i drugi luk,persun i mrkvu.
         To uradite i sa mesom.U posudu ulijte masnocu,
         pa dodajte meso i povrce.Sve zalijte vodom i
         neka prokuha.Pokupite pjenu, dodajte biber,
         so i ukuhani paradajz.Smanjite vatru i pustite
         da cevap vrijucka.Na kraju dodajte alevu papriku.
         Uvijek ga servirajte sa dosta umaka.




Komentar Br.16
Poslao : Magla
Datum : 07.11.2004.
Sta ovo bi ????
APAGE SATANA, VADE RETRO !!!!!! Ili kako bi Bosnjaci rekli,
biz sejtane, nalet te bilo !!!!!



Komentar Br.17
Poslao : Za onoga koji zna
Datum : 07.11.2004.
Zna li mozda neko ko je drzao cevapcinicu u "BEZISTANU" i
ciji su cevapi bili daleko bolji od Mujinih ?



Komentar Br.18
Poslao : sanja sanja100@index.hr
Datum : 07.11.2004.
Vozdra Raja !
Moze jedno moje iskustvo sa cevapima . Imam kcerkicu koja NE
VOLI jesti i uvijek je muka oko hrane. I odemo mi u posjetu
nasem rodnom gradu i naravno na cevape " kod Muje ". Naravno
kcerki narucimo malu porciju tek da je ne izostavimo i kad
su donijeli cevape svi se zabavimo svojim porcijama . I dok
smo mi bili u pola porcije cujemo kcer kako se zali da joj
je malo . Pogledamo i ne mozemo vjerovati da je tanjir
prazan . I naravno baba joj obeca da ce svaki dan jesti
cevape " kod Muje ".
I kad smo otputovali iz Banjaluke s ljubavlju prema nasem
gradu kcer je ponijela i ljubav prema cevapima.
 Pozdrav svim prekrasnim .



Komentar Br.19
Poslao : Nisam vise siguran...
Datum : 13.11.2004.
da su kod muje najbolji cevapi..jeo sam ih ovo ljeto...dobri
su...ali nije to cevap od prije..mozda je sugestija sto vise
nista nije kao prije..ili se varam u mojoj ocjeni..



Komentar Br.20
Poslao : bosantscheross
Datum : 13.11.2004.
Jednom sam vec napisao, proljetos. 
Najbolji su cevapi u BL (nesto slicno onim kao kad Muje,
prije) u Starom Fijakeru kod Elektro skole. Cevapcinicu drzi
Mina.......a recept je stari, provjereni.
Ali, nije to vise to.
A bojim se..........nikad vise nece ni biti.



Komentar Br.21
Poslao : Aida K.
Datum : 13.11.2004.
Po meni su najbolji cevapi u BL u onoj maloj cevapcinici u
Mejdanu, preko puta pijace. Ne mogu se sjetiti kako se zove.


Komentar Br.22
Poslao : maca
Datum : 13.11.2004.
bili su super i muharini cevapi,meni najbolji.


Komentar Br.23
Poslao : Pekar
Datum : 14.11.2004.
Cevabdzinicu preko puta pijace je drzao Dzevad i njegova
familija. Slazem se sa Aidom da su kod Dzevada bili jedni od
najboljih cevapa u BL. Ne treba zaboraviti ni Damask, Tofku,
Bilog, Muharu...a Mujo je bio kralj cevapa. Neki dan sam
odveo goste iz ZG na cevape kod Muje. Mogu vam reci da sam
se prijatno iznenadio, bili su super-skoro kao davnih
godina. A od mesara tu je neprikosnoven Sakib. Pozdrav za
sve  brazilce sirom svijeta a Aidi od druga iz h razreda
Kasim Hadzic skole.



Komentar Br.24
Poslao : Sile
Datum : 14.11.2004.
Ovako Bili kaze za cevape:

Za spravljanje osnovne "mase"(meso pripremljeno za rostilj)
potrabna je junetina s bravetinom.Pri izboru mesa (junetine)
mora se voditi racuna da to budu dijelovi vrata, plecke,
flama i bubraznjaka. Meso mora da sadrzi odradjeni postotak
masnoce i to prirodne. Taj procenat trabalo bi da iznosi od
15-20 posto.Kada se kupuju manje kolicine , tasko je dobiti
odgovarajuce dijelove mesa. Tada se uzima meso od plecke jer
ono najvise zadovljava svojim sastavom i kvalitetom,
homogeno je i ima vlastitu masnocu.
Meso se mora odmah samljeti.
Najbolji promjer resetki na masini za mljevenje je velicine
3-4 cm.
Meso se mjesa oko pet minuta i stavlja u frizider da odlezi
najmanje 12h.Prije mjesanja se doda 2dkg soli. Mijesi se
zatvorenom sakom oko pet min a moze i vise .
Uzmemo naprimjer 2 kg "mase" jedan cesanj sitno isjeckanog
bijelog luka i malo bibera. Kad se stave ova dva dodatka
pocinje se s mijesanjem kao prethodni put samo sad duplo
duze.
Mijesimo sve dotle dok masa ne postane kompaktna i dobro
ljepljiva.
Da bi se provjerilo jeli meso dovoljno i dobro umijesano
uzmemo saku "mase" izvaljamo je u duzini10-15cm dbljine
uzmemo jedan kraj i podignemo. Ako ne puca to je znak da je
smjesa dobra i da se moze pristupiti oblikovanju.
Oblikovati rucno ili masinom sa lijevkom.
Kada se zavrsi potrebno je da odlezi najmanje dva sata i
mozemo ih peci.



Komentar Br.25
Poslao : Aida K. aidak_@hotmail.com
Datum : 14.11.2004.
Hej, druze iz H razreda, ne drzi me u neizvjesnosti nego
'prifati' se pisanja i javi na gore navedenu adresu!

srdacan pozdrav od skolske drugarice.


Komentar Br.26
Poslao : Ibro
Datum : 15.11.2004.
Nekada kad je BSK bio u drugoj ligi,igraci su
dobijali nekakav stimulans u vidu hranarine tako se
to zvalo,ako se dobro sjecam i hranili su se kod 
legendarnog,nezaboravnog cevapcije Mesuda Parica-
Parera.Tad se govorilo da su najbolji cevapi Parerovi.
Parero je bio jedan od najvatreniji navijaca BSK-a.



Komentar Br.27
Poslao : Aida K.
Datum : 16.11.2004.
Moj brat Nino je bio golman BSK-a ranih 70-tih godina. Znas
li ga Ibro? Kao klinka sam isla gledati sve njihove
nedjeljne tekme na Napredovom igralistu.


Komentar Br.28
Poslao : Sile
Datum : 16.11.2004.
Parero je bio najbolji BL cevabdzija samo sto je rano
prestao da radi.
To je familija sa cevabzijskom tradicijom
U Arhivu Bosanske krajine pise da je Salih Paric otvorio
radnju u 1914 god pored Ferhadije.
Kada je prestao da radi on je posao prenjeo na sina Mustafu
i tad se pocelo govoriti o "Paricevim Cevapima". I Mustafin
sin Osman kad je nasljedio oca pravio je izvrsne cevape. 
Osman Paric  je za pomocnika jos u djecijem dobu uzeo svoga
unuka Mesuda ,zvanog Parero.U pocetku je donosio vodu iz
cesme kod Ferhadije za goste a kasnije i sam pomalo
pocinjao.
Kljuceve radnje primio je uz djedove rijeci:"Dijete, naucio
sam te nasem poslu , ostani vjeran taridiciji porodice i
cuvaj obraz."
Poslije toga je Parero bio najbolji cevabdzija Banjaluke sve
do zemljotresa kad mu je srusena radnja.

Licno mislim da je Parero najbolji BL cevabzija svih vremena
pa onda Mujo !!!!



Komentar Br.29
Poslao : Suada
Datum : 16.11.2004.
Da li se neko sjeca cevapcinice "KEKO" cevapi su bili
odlicni, pojela sam ih najmanje tonu, ( uh da nisam malo
pretjerala )
Pozdrav 
Suada



Komentar Br.30
Poslao : Daffodil
Datum : 16.11.2004.
Raja, koji su vama cevapi bili "sladji"? Oni servirani na
tanjiru ili oni zamotani u papiru? Ono kad zuris kuci, pa ih
nemas vremena pojesti u cevapcinici. A papir mirise...



Komentar Br.31
Poslao : maca
Datum : 16.11.2004.
u banjaluci cevape jedem iskljucivo iz papira,setajuci ili
sjedeci na zidicu.
kada sam se vratila u bl zadnji put,1996.,prvo sam otisla do
muje,red je bio kao i uvijek,mina me prepozna i osmjehnu se
iza rostilja,lijepa kao uvijek.papir bez folije,razmotam na
vanjskom pultu,rasporedim,i prvi griz uz pogled na
snack.otisla sam do zidica,sjela na sam cosak i prepustila
se sjecanjima.


Komentar Br.32
Poslao : Sile
Datum : 16.11.2004.
Evo spiska svih BL cevabdzija iz 1982 i lokacija radnje :
1  Midzait Ajruli ,Kasima Hadzica
2  Nafi Beciri, Brace Pavlica
3  Ibrahim Bekiri, Esada Midzica
4  Zora BIlos, Zvonka Garica
5  Bajro Beganovic, Istarska
6  Sadri Belulu, Autobuska stanica
7  Fatima Ceric, Kasima Hadzica
8  Esad Drobic, Kasima Hadzica
9  Maho Dizdar, 22 Aprila
10 Arsen Djuric, Pave Radana
11 Mujo Djuzel, Marticeva
12 Husnija Halilovic, Ferhatpasina
13 Mustafa Hamzic, Mladena Stojanovica
14 Teofik Hidic, S.V.Cice
15 Mustafa Husedzinovic, Trznicka
16 Latif Hot, Mladena Stojanovica
17 Asim Jujic, Danka Mitrova
18 Esad Kartal, Filipa Macure
19 Zeljko Kovac, S.V.Cice
20 Sefik Limani, Svetozara Markovica
21 Drago Marjanovic, Mose Pijade
22 Asim Mehica, Ferhatpasina
23 Drago Mitrakovic, Nikole Tesle
24 Stevo Radic, Rudarska
25 Fatima Redzepovic, Sose Mazara
26 Husein Sasivarevic , Kozarska
27 Sulejman Somic, Fadila Maglajlica
28 Ana Tesanovic, Aleja JNA
29 Slavko Zamola, Zanatski centar
30 Isko Mujicic, Ferhatpasina
31 Veap Zeciri, Sime Solaje
32 Fahro Zenuni, Mirka Visnjica



Komentar Br.33
Poslao : Primjedba
Datum : 16.11.2004.
Sile trebo si za nase nove sugradjane napisati gdje su bile
te ulice.Dobro sto ne znaju cevapdzije,ali ovako ne znaju ni o kojem gradu se radi.



Komentar Br.34
Poslao : Ibro
Datum : 17.11.2004.

         Odgovor Aidi !

Zaista spontani odgovor.

Moja karijera se zavrsila u BSK-u,nazalost zbog meniskusa,
na prijateljskoj utakmici sa Vrbasom-moja velika tragedija.
Zapoceo sa :
Mrvom,Davorom Catlakom,Zlajom Mrganom(Velez)najvecim 
talenatom Banja Luke,Kadirom Cizmicem (Sloboda),Mladjom,
Fiserom,Nenom Lazicem,Karalicem,Mensurom Bajagilovicem,
Beharicem,Jahom,Ekom,Jaglicom,Pajom Altarcom i  drugima.

Zanimljivo za spomenuti,nas trener Enver Kucukovic-Tender,
je bio jedan od najvecih fudbalskih talenata-tehnicara,
koje je Banja Luka imala.(Medreski brod)
Vazno je za spomenuti,da su Tenderove finte bile kopirane,
dugi niz godina na igralistima,malog nogometa u Banja Luci
narocito na Rukometnom stadionu Borca. Na cuvenim turnirima
malog nogometa i takmicenju banjaluckih raja.
Toliko su bile posjecene,da je bio opsti haos koliko su 
bile popularne utakmice,izmedju naprimjer.

Brazil(veseli brijeg)-Leteca sedra(studenac)
Kulmahala(raja iz Kulmahale)-Abacija(raja sa Abacije)

Ekipe Mladi(Kusmo,Buco Kragulj,Sreja,idr)Avdini problemi,
Lausa(stara dobra raja),raji sa Pilane,Gornjeg Sehera,
Rosulja,Ciganluka,Dolca,Pobrdja(cuvena ekipa sa bracom 
Herom i Tajom Dzumisicem,,Djedjom-bokserom i drugima)
raje ispod pecina,Hiseta,Malte,Sitara,raje iz ulice
Fra Grge Martica(Marticevci) bila dobra ekipa sa
cuvenim (Orhanom Jamakovic-kuharom, izvanrednim tehnicarom
Cincarom,Saudom Berberom,Vidom i drugima),naravno i
mnogih dugih raja banjaluckih,pa bi se moglo pisati
o tome u nedogled.
Pardon ,posto ja odoh sa teme o cevapu.
Kao junior Naprijeda,sjecam se da smo se hranili sa 
cevapima gdje god bi otisli  da igramo negdje na strani.

Pozdrav Aidi i njenom bratu Nini.

Ibro



Komentar Br.35
Poslao : Amir
Datum : 17.11.2004.
Suada u pravu si!!!!  Kod "Keke" su i za mene bili u to
doba(prije skoro 25 god.) najjbolji cevapi u
malojcarsiji!Jos kada sjednes u bastu sa strane kuce!

Ma prijatno!!!!



Komentar Br.36
Poslao : djula
Datum : 17.11.2004.
Hajde da samo nesto kratko napisem o temi "Cevap", posto sam
obozavalac tog specijaliteta. Kad smo zadnji put bili u
Banjaluci, odosmo do Buljonija (odmah uz kafic) na "veliku
kombinaciju". Podjosmo da jedemo, odjednom nam pridje gazda,
pa rece:"Djula, odmah se vidi da ste rodjeni Banjalucani."
Onako ga nejasno pogledasmo, a on ce: "Jedete cevape
cackalicom." Tek tada smo primijetili da se oko nas jede sa
nozem i viljuskom, sto je ocito novitet u nasem gradu. O
ukusima se ne treba diskutovati, ali meni prijaju svakakvi.

Gurmanski pozdrav od

Djule



Komentar Br.37
Poslao : .....
Datum : 17.11.2004.
Kod Izeta Beganovica u 'Monte Negro' su Cevapi takodje bili
za pohvalu a ni danas nisu losi ! Ovdje u Holandiji kod
Turcina se mogu naci 'Mujini cevapi' koje pravi njegov unuk
Edo ( Mahin sin), ali nisu bas kao oni pravi Mujini!



Komentar Br.38
Poslao : Sanja
Datum : 17.11.2004.
Nekima sam vec pricala, ponovicu, za proslu Novu godinu
otisli smo sve cetvoro u Banjaluku da posjetimo mog tesko
bolesnog oca . Tad je primao kemoterapiju , pa bi poslije
svake legao da odspava , a mi pokupimo djecu da mu ne
smetaju , pa kod Muje. Tesko docekasmo da budu gotovi , kad
u luku izvakana zvaka. Oni su se , naravno, izvinjavali ,
ali osjecaj da si dobio neciji nepojedeni luk bio je
prilicno mucan.
Na zalost, tamo nista vise nije kao nekad...



Komentar Br.39
Poslao : Zlaja-GUZONJA 17v@travnik
Datum : 17.11.2004.
Magla kako idu kompleti glinenog posuda???



Komentar Br.40
Poslao : Magla
Datum : 17.11.2004.
Zlaja,

Mozes misliti kako idu !!!!
U ovoj kafani niko nije a bogami ni nece posla napraviti.



Komentar Br.41
Poslao : Za Ibru
Datum : 18.11.2004.
Ibro, kad si spomenuo mali nogomet, red je i da nabrojiš
igrače legendarne ekipe "Brazil" sa Veselog Brijega.
Da ti malo pomognem... Dum, Pele, Apele...  a ti nastavi...
Ako ih sviju nabrojiš, imaš od neme cugu neograničeno...

Darko



Komentar Br.42
Poslao : GANGOveseli.ono a.brijeg.
Datum : 18.11.2004.
  
  ALIJA ,EMKO,SKRLJA,DZEMKO,BAJA,SELIM ,MIRALEM dvojica i
jos njih
  
   sestorica



Komentar Br.43
Poslao : Darko
Datum : 18.11.2004.
Magla, da su umjesto glinenog posudja, glineni golubovi,
prodilo bih ti ja sve ovdje...



Komentar Br.44
Poslao : Ibro
Datum : 18.11.2004.
Cuveni barburas Muste je umro u Sanskom Mostu,
nekadasnji njihov tehniko,ali je Bajro ucitelj bio
kapiten,Nana 1,Nana 2,Nana 3,Nanana 1 i tako redom,
Vujko, Hajrica,Rasim,Harika,Huskana,Alijca, Karanana,
1,2,3 i drugi.



Komentar Br.45
Poslao : Za Ibru
Datum : 19.11.2004.
Pa, kakva je to postava?
a gdje su Dum, Pele i Apele?
Nije vrag da ne znaš...
najbolja, legendarna, postava Brazila...

Darko



Komentar Br.46
Poslao : GANGOveseli.ono a.brijeg.
Datum : 19.11.2004.
 ko se sjeca legendarne postave POBRDJA....

 
DJUMISIC..DJUMISIC...DJUMISIC...DJUMISIC...DJUMISIC...DJUMISIC
  
  SARIC...SARIC...a CUMBO tehniko



Komentar Br.47
Poslao : Ramo
Datum : 19.11.2004.
"Brazil" je imao jedinsvenog golmana koji je imao samo jednu
nogu,zaboravio sam mu ime.Dosta davno sam citao jednu izjavu
naseg Rame
sa Veselog Brijega da su Srbi na njihovom haremu napravili
NOGOMETNO IGRALISTE na V.Brijegu.Da li je to istina????????
A ako je to istina, dao im Bog ono sto im ja mislim.



Komentar Br.48
Poslao : Magla
Datum : 20.11.2004.
Zlaja,

E mail koji si ostavio, meni nesto znaci. Jesi li stvarno
bio u 17vkbbr ?



Komentar Br.49
Poslao : Braco Braco078@hotmail.com
Datum : 20.11.2004.
Preneseno sa www.boracbl.org
 U Banja Luci postoji jedan periferni dio grada u kojem su,
do agresije na Bosnu i Hercegovinu, zivjeli banjalucki Romi
ili kako smo ih, bez namjere vrijedjanja zvali : nasi
cigani. Vazda je gore bilo i veselja i pjesme, a bogami i
placa i guzve. Kazu da je zbog njihove vesele naravi i to
njihovo staniste, taj dio grada i dobio ime Veseli brijeg. 

Mnogi od njih su se i skolovali; njihova osnovna skola je
bila ‘Esad Midzic’, a neki su dogurali i do fakultetskog
obrazovanja. Imali su oni i svog politickog radnika–delegata
u tadasnjem SSRN (Savez socijalistickog radnog naroda)
cuvenog i rjecitog Ramu Mujkica, inace podvornika u OŠ Esad
Midzic. Veseli brijeg je bio i cuven po proslavama, njihovog
najveceg, praznika Djurdjevdana, kada se haman sva Banja
Luka slijevala ka Veselom brijegu, jer su to bile najbolje i
najljepse narodske, spontane, zabave u gradu, a izbor
‘Ciganskog cara’ je uvijek bio kruna veselja. 

Godinama je tu titulu nosio poznati banjalucki kamiondzija i
taksista Marko Vrbica. 

Medjutim, Veseli brijeg je bio poznat i po fudbalu. I to
‘malom fudbalu’ ! 

Sportska prica sa Veselog Brijega je malonogometna ekipa
‘’BRAZIL’’ za koju su igrali banjalucki Romi, tadasnji
stanovnici Veselog brijega. 

Bili su najveca atrakcija turnira u malom fudbalu, koji su
se odrzavali na Stadionu sportskih igara, koji je godina
plijenio paznju Banjalucana. 

Glavni igraci bili su braca Mujkic (sestoro brace igraca),
od kojih su jednog zvali “Pele”, zatim golman Omer koji je
branio, i to odlicno, sa jednom DRVENOM NOGOM! – jedna noga
mu je bila amputirana pa je imao drvenu ortopedsku protezu.
Jedini plavokosi “Brazilac” je bio Toso Mihelcic. Taj tim
snova sa Veselog brijega okupljao je na svojim utakmicama
daleko najvise gledalaca i obavezno stizao do same zavrsnice
turnira. 

Istina, zbog njihove atraktivnosti i omiljenosti kod
publike, vodilo se racuna kod “ izvlacenja parova”, a imali
su i blagu naklonost sudija, sto nista ne umanjuje njihove
stvarne fudbalske kvalitete i njihovu atraktivnost. 

“Brazil” sa Veselog brijega je, bez premca, bio najveci
miljenik publike na Stadionu sportskih igara. Gledaoci su
odlicno znali procijeniti kvalitet svakog igraca i svake
ekipe u kojima je bilo ekstra fudbalskih znalaca i poznatih
nogometnih imena. 

Svaka ekipa, “raja” , imala je svoju vjernu publiku, ali kad
na teren istrce “Brazilci” sve je to ‘padalo u vodu’, i svi
su bili na njihovoj strani, cesto navijajuci i protiv
“svoje” ekipe. Veseli momci sa Veselog brijega su to, bez
ikakve sumnje, i zasluzili. Nikada nisu razocarali gledaoce,
ni kad su gubili kad su nailazili na, ipak, kvalitetno jace
ekipe. 

Na Veselom brijegu, od 1992. godine, vise nema
starosjedilaca–Roma, i oni su morali u izgnanstvo, tako da
nema vise ni nekog novog romskog “Brazila”, ali nekadasnji
“Brazil” sa Veselog brijega je zasigurno, i zasluzeno,
izborio svoje mjesto u analima banjaluckog malog fudbala kao
ekipa koja je ostala zapamcena, mozda i vise od svih
ostalih.



Komentar Br.50
Poslao : mejdan
Datum : 22.11.2004.
u pravu ste bili su to sve dobri cevapi,ali niko ne spomenu,
mozda najbolje cevape u bl,a daleko najbolji sis na svijetu.
Asim Jujic Juka- Gazela, u Danka Mitrova.
CEVAPI I SIS koji zasluzuju da se pisu samo velikim slovom.



Komentar Br.51
Poslao : Magla
Datum : 26.11.2004.
Dame i gospodo,

Danas gledam hrvatsku televiziju, trendy kontakt emisija,
usminkana - aman - zaman, i nakon duzih peripetija,
ispostavi se da su cevapi najbolja  brza klopa u Zagrebu. I
onda lijepo prikazu banjalucki cevap, ona nasa lepinja i
DVIJE PLOCE cevapa sa dosta luka.
Jebiga, na kraju ce se ispostaviti da su nasi cevapi
tradicionalna hrana purgera zagrebackih.
U cemu je problem. Pa u tome sto te cevape jednostavno
posmatraju kao nesto sto su zadnjih 100 godina jeli i...
Ne mogu dovoljno puta ponoviti : cevapi su SAMO nase,
specificno, bosansko jelo a posebno nas banjalucki cevap. Ne
treba dozvoliti da ga prisvajaju.



Komentar Br.52
Poslao : Texas
Datum : 14.12.2004.
A sta je falilo cevapima kod Adema Dolica? Gospon Asim Jujic
je osim svojih jeo samo Ademove cevape, Svjedok sam.



Komentar Br.53
Poslao : G-Dog
Datum : 14.12.2004.
Dont mess with Texas!Bravo Texas!Svaka cast svim
cevapima,Banjalucki su,nema greske ,ali za mene su Dolicevi
cevapi bili najbolji.Mozda zato sto sam sa Dolicima bio
kucni prijatelj.Ademova zena je bila iz Zagreba, pa me Nerko
vozio tamo kod daidze na rucak i zezanje.Cova bio slikar i
imao poseban stil.Poslije cujem u ratu neki drot uzurpirao
Dolicevu kafanu i cevabdzinicu.Cujem da je morao vratiti
oteto vlasnicima,ali nije to vise to,ostaje gorak
ukus.Nazalost,mi normalni ljudi, sa srcem ,smo podjednako
popusili,neovisno o vjerama i nacijama,jer onaj koji ne
postuje tudje ne postuje ni svoje.Tako je jedan dio nase
duse nasilno iscupan,a tocak vremena se ne moze okrenuti
unazad.Nema veze,univerzalna pravda lagano radi svoje,a meni
i nama ostaje nezaboravna atmosfera i ukus cevapa rahmetli
Adema Dolica.Krpice,peke,vjesalice,mijesano i vjecna
dobrodoslica te divne,stare Banjalucke familije.Nostalgicni
G!



Komentar Br.54
Poslao : cevapito
Datum : 14.12.2004.
  Banjalucke cevape  sa lepinjama u Zagrebu prodaju braca
Rubelj u svojih sest ili vise cevapcinica.



Komentar Br.55
Poslao : veda
Datum : 15.12.2004.
Sto se tice Rubeljovih cevapa mogu samo reci 
da stvarno ubijaju.
Ivo je otvorio cevapcinicu u Dubravama koja
se zvala "Banjalucki cevap" prije najmanje 15-16 godina.




Komentar Br.56
Poslao : majka
Datum : 15.12.2004.
Texas,ne fali Dolicevim cevapima nista,ali sto su mu bile
krpice!!!Nije im bilo premca ni ukrug 100km,najsvjezije i
najmekse meso,jos mi curi voda na usta kad na Ademove krpice
mislim,a u nosu mi fini miris rostilja iz one njegove
prepravljene garaze.Znas da i grozdje jos raste pred
Dolicevom kucom,ali nije to vise TO.



Komentar Br.57
Poslao : Fadil iz Potoka
Datum : 15.12.2004.
Sta je ovo sada, cevapcinica Kajak?
Nisu cevapi moja tema, odoh za drugi sto...



Komentar Br.58
Poslao : G-Dog
Datum : 15.12.2004.
Negdje pocetkom osamdesetih sam zivio par burnih godina u
Agramu.Tamo na Crnomercu u Via Bologna je bila cevabdzinica
Banjaluka.Ja,Terza,djevojke i jos neka raja odemo na
cevape.Mi ponosni da im predstavimo nas specijalitet.Ljudi
se podavise jeduci i hvaleci cevape a ja i Terza se
zgledamo,jer ti cevapi su bili par svjetlosnih godina daleko
od nasih.Meso bi(mozda)i moglo proci,ali lepinja
katastrofa.Jeftina imitacija duplo skuplja od orginala.Te
jeseni povedemo djevojke u BL.Zagrebcani su inace voljeli
BL,pogotovo nasa raja jer smo ih uvijek snabdijevali
odlicnim Istambulskim "graskom"i apotekarskim
preparatima.(cijena sitnica).Odvedem Silvu kod Zamole na sis
sa kajmakom,drugi dan kod Muje ,a treci kod Adema na
krpice(ako se tacno sjecam).Poslije se pred Kavkazom hvalila
raji da niko pojma nema sta su cevapi dok ne ode u BL.Zato
me ne cudi da je Rubelj danas tako uspjesan u ZG.G!



Komentar Br.59
Poslao : Texas
Datum : 15.12.2004.
Fadile,vidim bunis se po svim temama.Pa daj malo
fleksibilnosti,Banja Luka  to je citav mali Kozmos
tema...sve sa cevapima i negativcima i svekolikom rajom
pride.Ma nema veze,volimo mi Tebe i kad gundjas!



Komentar Br.60
Poslao : Texas
Datum : 15.12.2004.
Posto sam zanat "pekao" jedno vreme praveci cevape kod
Adema,kad dobijem na loto-u, mozda otvorim cevabdzinicu
usred Dallasa?! A opet se pitam,sta ce mi kad vec imam
toliku lovu od loto-a?Ha,Ha,na ovom mjestu se redovno
probudim...



Komentar Br.61
Poslao : Ibro
Datum : 16.12.2004.
Jutros rano u autobusu slusam neki omladinski radio program
gdje kazu navodno,  Irska omladina najvise pije u Evropi,
zatim Holandska omladina,treca Britanska i na cetvrtom 
mjestu je Svedska omladina.
Moj komentar je da izgleda slabo meze ili ne meze nikako.
Posto nasu omladinu nigdje ne spominju,vjerovatno im  nasa
omladina iz bivse Jugoslavije, sluzi za primjer finom 
ponasanju.Mozda su uzrok, cevap, pleskavica ili purica s 
mlincima.
I na kraju,ipak sam se ja debelo zazelio cicvare i pure.



Komentar Br.62
Poslao : Fadil iz Potoka
Datum : 16.12.2004.
Naravno da gundjam, a sta bih drugo po ovoj maglustini?
Moram se negdje istresti...
Volim i ja tebe i sve Prekrasne...
vise od cevapa...
Love & Peace !!!
Fadil



Komentar Br.63
Poslao : maca
Datum : 16.12.2004.
neka nama fadila.
ne gundja on, samo diskretno navija za zivotinje.


Komentar Br.64
Poslao : GANGO
Datum : 16.12.2004.
  
 namocena lepinja ili lepina ....ista sa kajmakom....mala
....srednja
sindikalna ...velika ....
 ovog ljeta kod muje kontam sta da pojedem ...reko gospodjo
mozete mi 
donijeti jednu plocicu cevapa,jedan sis ,koji komadic
krpica..jedan
kotlet i jednu kobasicu...jednu extra namocenu lepinu tri
kisela mlijeka salatu samo dosta ljutih feferonki....a onda
prodjem pored arije ,parkica ,kroz gospodsku svratim u oba
zanatska ,prodjem kroz bosku ,spustim se stepenicama niz
trznicu ,udjem u kastel popnem se
na kulu i narucim hladno pivo,zapalim u tisini i divnom
pogledu na vrbas par cigara ,spustim se dole ispod zalosne
vrbe ,zagazim u vrbas
i tako plivajuci i posklizujuci se od kamenje dodjem do
halila ko ledenica a napolju cetrdeset u hladu...sjedio na
ostrvu dobro se ugrijao,preskako po kamenju kanalizaciju uso
u bastu kafica na halilu
i narucio produzenu sa slagom......ljudi dole dan traje da
covjek ne povjeruje.....



Komentar Br.65
Poslao : Tomo B.
Datum : 16.12.2004.
Mozda je omladina bivse Juge izvan konkurencije.



Komentar Br.66
Poslao : Sanja
Datum : 17.12.2004.
Za Gangu!
Trajao bi ti dan toliko i " kod kuce " da si slobodan i da
ne moras na posao.Kafana i restorana ima svugdje , rjecica,
potocica , jezera isto tako .Tek kad covjek prekrizi to
"dole" ( kao ja ) , odbaci nostalgiju , onda pocne
primjecivati ljepote oko sebe, jer to dole je lijepo samo
nama, odvedi nekog sa strane pa ga provodaj i pitaj kako mu
se svidjelo ???!!!!Dajte ljudi , trgnite se malo prodje vam
zivot kukajuci za Bl ! Zakljucajte te svoje lijepe
uspomene,
 svi ih imamo, svaka je mladost lijepa , i ne zivite samo od
toga.Napravite sebi lijep zivot tamo gdje ste , otkrijte
nova mjesta , nove kafane, novu raju...



Komentar Br.67
Poslao : maca sanji
Datum : 17.12.2004.
draga sanja
imas ti donekle pravo kada ovako pises, ali dozvoli malo
objasnjenje.
to sto ja pricam o bl, dolazim na kajak, sjecam se nekih
proslih, neponovljivih vremena, ne znaci da kukam, ili ne
daj boze ne zivim.sto se bl tice, mene ne zanima kako ce ona
izgledati nekome sa strane, a meni je lijepa i najljepsa,jer
sam se tu rodila, a bila bih najsretnija da sam mogla i
ostati u njoj. ne zelim da zakljucavam svoje lijepe uspomene
kada vec imam ovu stranicu(seha hvala do neba), pa ih imam
sa kim podijeliti. zamisli samo da svi zakljucamo svoja
lijepa sjecanja, da ibro ne pise sve ovo sto pise, ili da
seha nije napravio ovaj kajak zato sto je prekrizio svoj
grad. 
svima pozdrav od mace


Komentar Br.68
Poslao : upitnik
Datum : 17.12.2004.
bas me zanima jeli ovo sanja tadzicka ovako odresito
pisala..ili je neka druga sanja. stvarno bi trebali
stavljati prvo slovo prezimena jer nasih imena nema
unikatnih pa 'sanja' mu nekako isto dodje ko upitnik!



Komentar Br.69
Poslao : Sanja T.
Datum : 18.12.2004.
Nema problema, evo i T. Jesam, ja sam , i stvaro mi je dosta
tema cevapi i BL. Ubicemo se ljudi , a ni onima " dole "
koji nas redovno citaju i prate , vjerovatno nije do cevapa.
Ima li tema ljubav,putovanja , djeca , uspjeh , pa i
neuspjeh , ali cevapi....
Sta je sa muzikom, filmovima , druzenjima , festama ??? 
Molim Baccu i Igora da se malo aktiviraju ! Jedva cekam NG
da me malo vratite u zivot !!! Pusa



Komentar Br.70
Poslao : maca gangi
Datum : 18.12.2004.
gosn gango, molim vas nastavite.


Komentar Br.71
Poslao : Senko za komentar br.69
Datum : 19.12.2004.
Dragi moji!

Obicno ne komentiram izjave ovakvog tipa, ali ova je stvarno
pretjerala.
 
Kuhinja, tj. kulinarski specijaliteti oslikava kulturu
jednog naroda ili podrucja i veoma se visoko cijeni svugdje
u kulturnom svijetu. 
A u tom istom svijetu Banja Luka je poznata po svojim
cevapima i po plemenitom siru, koji se proizvodio u
trapistanskom samostanu "Marija Zvijezda". 
Od ostalih specificnosti mozemo jos samo dodati banjalucki
vrbaski camac - dajak i banjalucko kolo, dio ribolovnog
pribora.

Iako ne podlijeze kriterijima "uredjivacke politike" Sanje
T., ova tema je ocigledno nekome interesantna, jer za sada u
njoj mozemo procitati preko 70 komentara.
Apsolutno nije istina da nedostaje tema koje ona preferira.
Molim vas, iako je suvisno, prelistajte sadrzaj. Ima tu
zaista svega i za svaciji ukus, od muzike, putovanja, raznih
dogadjaja, pa do kucnih ljubimaca, a na zalost, ima i tuznih
vijesti. 

"Kajak" jeste pomalo nostalgicno mjesto, ali boze moj, to i
jeste jedan od glavnih razloga zbog kojih se mi ovdje
okupljamo.
Gospodjo Sanja T., molim vas, obuduce jednostavno preskocite
teme koje vam se ne svidjaju i postedite nas, obicne
plebejce i poguzije, vasih (spit) komentara.
Vi cete meni gospodjo ostati u sjecanju kao "ona, kojoj dole
nista nije valjalo". 

Postovanje svim Prekrasnim!
                             Senko

P. S.: GANGO, BOG SI!!!



Komentar Br.72
Poslao : Sanja
Datum : 19.12.2004.
Mozda meni ni ne smeta sto sam jedna kojoj nista nije
valjalo... iako nije tako , sve je meni valjalo i sve mi se
poprilicno zgadilo.
Zato sam tako otrovna... I tesko mi je i dusa me boli sto su
nas tako izradili, izdali , otjerali i mi se sastajemo,
skupljamo , druzimo i kukamo za njima i cevapima
...Oprostite , ali mi na nasim okupljanjima , na Dreamu ne
pricamo ni o njima , ni o cevapima , a dusa nam bude tako
puna prave Banjaluke .
A rubriku cu sigurno preskociti i zao mi je sto zbog ovakvih
stvari veliki broj prekrasnih nije na chatu
Pozrdav S.



Komentar Br.73
Poslao : za Macu
Datum : 20.12.2004.
Svaka ti cas Maco.



Komentar Br.74
Poslao : Fadil iz Potoka
Datum : 20.12.2004.
Ma, Senko,  nisu samo cevapi. Ima tu i mjesano meso i
pljeskavica.
Jadno je samo kad se sva nasa kultura svede na tih par
przotina.
Sanja, necu reci da sam protiv Senkinog komentara, ali i
meni cevapi i sva ta "cevap filozofija" ili "cevap
nostalgija" bas ne mirisu lijepo.
Zato i ja prelazim za tvoj stol, "samo za sretne", nosim
jednu pricu sa sobom. Je li slobodno?



Komentar Br.75
Poslao : Sanja
Datum : 20.12.2004.
Naravno Fadile !



Komentar Br.76
Poslao : cevapdzija
Datum : 20.12.2004.
hajmo setnja ko nece cevape!
nema sjediti nako!


Komentar Br.77
Poslao : Senko
Datum : 20.12.2004.
"Naravno Fadile!"

... nisu u pitanju samo "przotine". Ima toga jako mnogo sto
bi se trebalo spominjati, jer jedino na taj nacin se NECE
ZABORAVITI.
 
Po mom misljenju, Magla je napisao veoma dobar uvod u ovu
temu, samo joj je dao pogresno ime. Trebao ju je nasloviti
sa "Odabrani specijaliteti tradicionalne bosanske kuhinje"
ili nesto slicno tome. 
A onda bi tu bilo mjesta i za zemljano posudje, sac,
pekarska i ascijska jela, i td.
Tu bi vase vrle domacice (i ne samo one) svojim prilozima
mogle dati puni doprinos u nastojanju da se NE ZABORAVE sva
ona predivna bosanska jela. Na tome ce im  mladji narastaji
bosanske emigracije biti veoma zahvalni. 
Ovako, samo Mc Donalds profitira...

Pozdrav svima!
                     Senko




Komentar Br.78
Poslao : bacca
Datum : 21.12.2004.
joj raja meni nekako big mac bolji od cevapa....

hahahaha ubice me magla namrtvo



Komentar Br.79
Poslao : Texas
Datum : 21.12.2004.
U svemu dragi moji treba imati mjere i svemu ima mjesto i
vreme.Zivjeti u proslosti nije zdravo,sadasnjost izmice i
gdje si bio- nigdje i tako to.Cevapi imaju svoje mjesto u
srcima i u stomaku,ali ako je nekome lakse kad se isprica,pa
pustimo ga ili pustimo je.Valda smo prijatelji?! Meni se sve
ovo dopada,mislim "udrobljeno".Fadile,a da sastavimo
stolove?



Komentar Br.80
Poslao : Sanja
Datum : 21.12.2004.
U slucaju prosirenja teme na bosanska jela , kulturu i
obicaje , rado sam za sastavljanje stolova.



Komentar Br.81
Poslao : Pajp
Datum : 22.12.2004.
Magla,a Makedonski sudzuk????,pa jos u B.Luci??
Jos mi bride usne!!!
Pozdrav svim ljubiteljima dobre hrane(poguzijama)!



Komentar Br.82
Poslao : Fadil iz Potoka
Datum : 22.12.2004.
Texas, Sanja,
mozemo sastaviti stolove,
samo ja sam vec pri dezertu.
Najvise sam volio tufahije i hanumin pupak.
A od pica, 
da ne povjerujete, nesto sto su nase stare majke 
pravile a to je: SOK OD RUZE !!!
Sa par kapi limunovog soka...
AH, pravog li dzeneta...



Komentar Br.83
Poslao : Magla
Datum : 23.12.2004.
Dame i gospodo,

Pokrecuci ovu temu moja namjera je zapravio i bila  pokusati
ovdje sacuvati nasu tradiciju, kulturu, prisjetiti se svih
nasih obicaja. Senko, mislim da si u pravu, ali to sve je
toliko sirok pojam, pa mogli bi bar dvije knjige
enciklopedijskog formata ispisati o tome. Zato sam pokusao
temu suziti na cevape, unikatni banjalucki nacin spremanja
"przotina" Draga Sanja T., pa uopste nije problem da eto
npr. ti prosiris temu. Pa bar ovdje moze svako sve reci ( u
granicama pristojnosti, naravno )Poceli smo, odn. naceli
jednu veliku, veliku temu cevapima, ali sta nas sprijecava
da zavrsimo na....
Fadile, stari moj, jos se sjecam kako sam mojoj rahmetli
neni skupljao precvale ruze, koje je ona onda stavljala u
one velike tegle za zimnicu i drzala na prozoru, na suncu.
Boze, ko da gledam, avgustovske vrucine, doletim sa Vrbasa
ko poplaha u kucu da nesto na brzinu pojedem, a nena mi prvo
daje casu tog mirisljivog, slatkokiselkastog napitka. Ali to
su morale biti tacno odredjene ruze, ne mogu da se sjetim
koje, ali se sjecam da je nena svaki cvijet pazljivo
pregledala, pa maksuz odlazak na pijacu kod Adema ( vise se
ne sjecam ko je taj Adem ali sjecam se da je imao svoju malu
piljarnicu unutar pijace, cini mi se ispod onim unutrasnjih
stepenica) jer  je nena limunove  kupovala iskljucivo kod
Adema i to baska, specijalno za ruzu. Sta je bilo specijalno
u tim limunovima, ne znam.
Moja rahmetli nena gotovo nikad u zivotu nije kupila
fasirano meso. Sjecam se, s njom kod Fadila Bojica, pa se
njih dvoje lijepo ispricaju, vani red 100 ljudi, ali njih
dvoje diskutuju o komadu mesa "za kimu" ko da su sami u
svemiru. Inace, kima je vrsta..ne znam, sjekirice, koja je
sluzila za sjeckanje mesa, da bi se zapravo dobilo fasirano
meso i mogao napraviti npr. burek. Pa sad po Sarajevu,
Zenici kao vrhunski fazon prave i prodaju burek od sjecanog
mesa. Valjda se vracamo tradiciji, bar se nadam.



Komentar Br.84
Poslao : MirSo
Datum : 23.12.2004.
Adi, pa gdje ode na makedonski sudzuk! Ja sam jos kod
travnickog i jos mu mane nisam nasao.


Komentar Br.85
Poslao : Pajp
Datum : 23.12.2004.
Ma Mirso,nema zime suhovina iz Travnickog regiona je poznata
svima,a pogotovo iz Visokog,tamo su sudzuci i peka super!
Jedne sam davne lijepe godine iz Visokog nabavio suseni
biftek,eh to je bilo veselje!
A sto se tice makedonskog sudzuka,negdje sredinom
osamdesetih,susio ja meso,i pravio sudzuk,a imao visak
Kumanovske ljute paprike pa malo experementisao!Elem,osusio
se dobro,malo masla u tavu pa na to sudzuk!uf jebote nikad
nisam nesto ljuce probo!Pitaj Maglu on je prvi bio na
degustacijiAli ide sa blagom rakijom,ma pravo sjeda!
Aloha iz ledene Dakote!



Komentar Br.86
Poslao : Magla
Datum : 24.12.2004.
Pajpe, druze stari,

Sjecam se, negdje prevece sam navratio do tebe, i ti, Nacko
i..jos je neko bio, ne sjecam se ko,  sjedite u kuhinji a
pred vama hrpe suhog mesa , sudzuke.... I bas tako, hajde da
probamo makedonsku sudzuku. Ljuta ko sam vrag, ali kao meza
- bez premca. Sjedimo oko stola, znoj probija sto od
vrucine, sto od ljutine sudzuka, standardna
zajebancija....eeeehhhhhhhhhh