Tema : Raja pojede li se tamo sta


   


Poslao : Fudo
Datum : 25.03.2013.
Svud nas ima a vecina nas mislim kuha nasa jela.Ima li neke
dobre klope i recepta kod vasih domacina mislim u zemljama
gdje ste sada. Nismo svi u italiji i francuskoj gdje se sta
ja znam jede dobro. ima li sta dobrog u drugim zemljama npr
Norveskoj ili sjeveru ili Danskoj Holandiji engleskoj
Australiji i sta jedu ti tamo ljudi?



Komentar Br.1
Poslao : Male ccuke u sosu
Datum : 02.02.2013.
Svasta serviraju, nikad ne znas je li bio mali cuko, zaba
ili zabac, neka ptica, razne ribe, a kad imaju i pileci
kotleti, onda znaj da ne znamo nista, ni ti ni ja. Znam samo
da treba popiti neko pice da se ubiju bakterije.



Komentar Br.2
Poslao : jaca
Datum : 03.02.2013.
Nista dragi Fudo oni nisu znali sta je hrana dok mi nismo
dosli,pa ih naucili.Kakvo pitanje svasta boze



Komentar Br.3
Poslao : emir
Datum : 03.02.2013.
Vecinom jedu zmije i zabe,evo i ja se vucem ko zmija po ovoj
pustari.



Komentar Br.4
Poslao : ivan
Datum : 03.02.2013.
Jašta da se pojede., đahkad McDonalds đahkad KFC. Naša raja
fura sarme, pečenke, bureke i ostale đakonije i nisu baš
otvoreni za experimente u ishrani. Australke su trube za
kuhanje, ne ženi australku ako si poguzija.,  al zato smo
puni svjetskih restorana svih mogućih kuhinja. Redovno ih
posjećujem, al izbjegavam južnoameričke jer mi ne štima
ukus, a indijske može al jednom u mjesec. Redovan sam
konzument azijske klope, a neku i sam pravim. Burek i sarma
na trpezi rijetkost... bureka gospodaru, odavno ne vidjesmo
bureka. Ako nemate bureka jedite kolače, kako reče ona
francuska kraljica.
Ja se, što se tiče klope poazijatio, ali postoji bitna
razlika između azijske hrane ovdje i tamo. Dim Sum u Hong
Kongu je drugačiji nego ovdje u Australiji. Ovdje je bolji,
bar meni.
Od malo čudnije hrane izdvojio bih kobrino meso koje se
konzumira u Vietnamu, a što sam probao. Žena na kuki iz
kaveza izvuče kobru, lupi je malo po leđima da je smiri i
onda cap, ode glave. U boljim restoranima kobru donesu i
pred tobom naživo raspore i iscijede krv u čašu, izvade srce
i to popiješ, a ostatak se nosi na pečenje. Ne preporučujem
pijenje te krvi jer je kobrina krv puna parazita i obično se
ima muka u stomaku nakon konzumacije. Oni vjeruju da je
afrodizijak. Tamo se jede doista sve živo što leti, puže,
pliva, gamiže...
Počesto naručujem vegetarijasnku hranu i daleko je bolja od
bilo kakvog  mesa. Kako reče Aristotel, ili neki od njegovih
sunarodnjaka., nisam lud da se hranim lešinama životinja.




Komentar Br.5
Poslao : Nada
Datum : 03.02.2013.
Ima li nasih u svesdkoj koji prave svedske cuftice. Neki
orginalan recept.jela sam ih u Ikei i nisu lose. Izgleda i
svedjani znaju nesto skuvati.



Komentar Br.6
Poslao : za Nadu
Datum : 03.02.2013.
ako ti se svidjaju svedske cufte e vala ti onda nisi probala
nista dobro Svedska hrana je nula u poredjenju sa nasom



Komentar Br.7
Poslao : BanjAA.... za Jacu
Datum : 03.02.2013.
Jaco bolan sto se kofrcis,sto odmah taj sarkazam,sto uopce
komentiras ako te ne zanima.Ja volim papati i tema je ok,sto
se ne nauciti od nekoga nesto.Pa 90% bosanaca nije znalo
pastu skuhati kako treba(sjetimo se samokriticno)a ako neko
zna pohovati majmuna meni je to zanimljivo,sta drugi jedu
bla,bla,bla.
Gdje god postoji sansa nesto se nauciti novo radije se
nauci,ne okreci glavu,ili s potpunim pravom predji na drugu
temu.
Uglavnom ne soli drugima pamet.Hvala lijepa.



Komentar Br.8
Poslao : Nada
Datum : 03.02.2013.
U pravu si banja ne znam cemu ta jed kod ljudi. nisam rekla
da su te cufte kraj svijeta samo pitam eto probala ih
simpaticno mi da svedjani nesto skuvaju ha ha.Nemojte se
odma naci uvrijeddjeni.Gazda bi po svoj prilici trebao
vratiti temu bitter, mozda pomogne nekima.Ivane hvala za
interesantnu pricu.



Komentar Br.9
Poslao : BanjAA....
Datum : 03.02.2013.
Jes' vala,bitter sikter,  dje me nadje.Mi sto volimo halisati
cekacemo ako sta bude za nas zanimljivo pa cemo
praviti,papati zivotu se radovati.Zivjeli!!!



Komentar Br.10
Poslao : GDogg
Datum : 03.02.2013.
tortellini punjeni mladim sirom i shpinatom,yummmiii na
domaci nacin
g



Komentar Br.11
Poslao : GDogg
Datum : 03.02.2013.
Dragim Shiptarima u prehrambenoj industriji preporucujem
svjetski kulinarski hit:shrimp burek/shkampe.Orginalan i vec
oproban recept zasticen u porodici Pecanac iz
Peci.Zainteresovanim biznismenima popust na patent!
g&kitchen



Komentar Br.12
Poslao : Ahmet
Datum : 04.02.2013.
Svedjanke vecinom nevole kuhati, pa kuhanje cesto preuzimaju
muskarci, a najcesce jedu polufabrikate koji se caskom
dogotove kod kuce. Ipak se mora priznati da i ovdje ima
dobrih kuhara i dobre hrane, a narocito dobrih restorana
gdje se moze pojesti prvoklasan zalogaj. Navescu jedno
popularno jelo koje se jede vecinom na festama i specijalnim
prilikama: smorgos torta. Moja Mirza je spremi tako dobro,
da i svedjani prste oblizu i priznaju da je bolja od one
koju oni naprave.



Komentar Br.13
Poslao : za ahmeta
Datum : 04.02.2013.
e moj ahmete hajde zajedno sa nadom pa se hranite slanim
tortama- namoceni kruh- i cufticama iz frizidera, sto bih ja
volila da mogu tako nesto imala bi brdo para mogla bi pet
puta na godisnji a ne samo jednom jer ja preferiram dodru
hranu ma cija bila. prijatan rucak.



Komentar Br.14
Poslao : Popara?
Datum : 04.02.2013.
Je li ta torta neka vrsta popare? Zakljucujem iz ovog
prethodnog komentara.
Raja, kad ste zadnji put jeli poparu? 
Bili mladi, jeli bez prigovora!
Nije bilo problema oko tezine, visokog pritiska i
dijabetisa.



Komentar Br.15
Poslao : Pa ta torta je odlicna!
Datum : 04.02.2013.
Ahmete,
ta torta je mnogo bolja od popare :)



Komentar Br.16
Poslao : Zaboravila sam dati link
Datum : 04.02.2013.
http://farfalle1.wordpress.com/2010/11/05/anitas-amazing-smorgastortas/



Komentar Br.17
Poslao : Huso Arizona
Datum : 04.02.2013.
.... Spremila nam kuma nasa
     Za uzinu paprikasa
     Pa kolace, kremenadle 
     I par sarmi svakom.
     Mjesto hljeba mesa bijela
     Princes krofni vangla cijela
     Suvih sljiva i koljiva
     I rezance s makom.

     Odjedared astal saren
     sos paradajz, krompir baren,
     Suhe snicle ko promincle,
     Kara-batak svakom.
     Na podvarku curka, zna se,
     Gdje je curka tu je prase
     Onda torte razne sorte 
     I rezanci s makom.

     Ondak vruceg hljeba kriske,
     Fafarone, cvarke friske,
     Poslije toga sunke, rena,
     I pihtije svakom.
     Pitamo se ljudi, dokle,
     Cekaj kazu jos shne nokle,
     I sufnudle pa griz-strudle 
     I rezanci s makom.

Eh, kad se samo sjetim, al' se nekad dobro jelo bas....


  Eto, sad sam ponovo izgladnio i moram vecerati. Po drugi
put.



Komentar Br.18
Poslao : Ahmet
Datum : 05.02.2013.
Bas smo mi interesantni, a narocito kad mislimo da smo
pokupili svu pamet svijeta. Smorgos torta je slana i moze se
praviti u mnogo kombinacija. Nije bas kao popara, a ja sam
svojevremeno volio jesti poparu, narocito kada se ucvrlji sa
istopljenim maslom. A dobra smorgos torta se ne pravi sa
"svedskim" cufticama, koje su u stvari uvezene u Svedsku i
nisu svedski izvorni produkt. One su pravi polufabrikat i
rijetko ih prave svedjani kod kuce, a kada ih prave kod
kuce, onda te cuftice mogu biti dobre. Uglavnom da
zakljucim, nase cuftice, u nasem sosu, su mnogo mnogo bolje
od ovih "svedskih". A smorgos torta koju ja volim se pravi
od snita kruha, jednog krema koji je slican povlaci, rakova,
lososa, skoljki, kolutica krastavaca polijepljenih okolo,
kao volani i salate, ispod torte. Losos i skoljke ukrase
tortu kao ruze okruzene rakovima. Ma prste da polizes, a oni
koji nemaju obicaj probati nova dobra jela, ne trebaju
izlaziti iz svoje avlije i mogu nastaviti jesti burek i
smatrati ga najboljim jelom na svijetu. Ja im ne zamjerim i
mislim da su i oni, kao i oni drugi, u pravu.



Komentar Br.19
Poslao : GDogg
Datum : 05.02.2013.
haaaaaaa,ha,haaaaa Huso dobra ti ova pjesmica o halal
food....
g



Komentar Br.20
Poslao : za komentar 13
Datum : 05.02.2013.
Poslije ovog sto pise u kometaru 13 vise ne znam ni sta bih
napisala.
Ne da nema smisla nego je preslo sve granice, kakav
negativan naboj i koja li je to tako isfrustrirana osoba uz
to gramaticki nepismena, mogla napisati tako otuzan
komentar.
Zali Ahmeta jer eto, ona ili on se hrani kvalitetno i trosi
silu para na hranu.
Dokle cemo lupetati gluposti o neprovjerenim stvarima,
neupuceni ali odmah na prvu pa lupaj ko Makso po diviziji,
dajte ljudi malo opste kulture u ophodjenju. 
Ko je to prozvan da ocjenjuje sta je zdravo ili nezdravo,
sta je dobro ili ne kad je hrana u pitanju?
Covjek zapoceo jako zanimljivu temu i umjesto da se
ukljucimo i po nesto od onog sto smo naucili u nasim
zemljama boravka prenesemo i podjelimo sa svojim
sugradjanima moramo citati ovakve komentare.
Ovo je ispod svakog nivoa bez imalo smisla i ukusa.
Pisimo o navikama nasih domacina, o njihovim tradicionalnim
jelima, o tome sta smo mi zadrzali od svojih bosanskih jela,
sta rado jedemo, sta nam djeca vole, sta nam nedostaje, sta
nam zamirisi u sred zime a nemozemo nabaviti, sta sve ima na
njihovom trzistu u sred zime ili u sred ljeta, kakve su im
pijace, kako su trgovine snabdjevene, pa malo o cijenama da
mozemo porediti.
Moze li konacno malo vise pozitivnosti u javljanjima bar kad
su ovako zanimljive teme u pitanju.

Aida



Komentar Br.21
Poslao : GDogg
Datum : 05.02.2013.
Ivek(Australia)starac kad se sjetim night markets u Thailand
zazubice rastu.Cim padne vece sve trotoare zakrce kolica sa
hranom i fenjerima.Nema shta nema.I jednom u jugoistocnoj
provinciji Surat Thani naletim na bureke od
shkampi,njam,njam.Vishe ga nigdje nashao nisam.Thai kuhinja
je mjereno svjetskim fazonima u samom vrhu,odmah iza
francuske i talijanske tako da sam se zaista nauzivao
svega.Kraj u kom zivim je farmerska amishijada,dakle svega i
svacega u izobilju.Posebno su poznati po zimnicama u
staklenkama te raznim specijalitetima uglavnom
njemackog/shwica porijekla.U cosku lokalne pijace ima i
Ruska mesnica sa sushenim i dimljenim ribama svih
vrsta.Posebno je dobra shunka od lososa/lax/salmon.Par boba
plavih maslina,ljuti sir i pogaca sa suncokretovim
sjemenom.Kad se covjek toga napuca u ove zimske dane,pa
zalije a nuklearna energana proshljaka,nema sharlaha i
bruceluloze!
g



Komentar Br.22
Poslao : Huso Arizona
Datum : 05.02.2013.
Samo za G-Dogg-a:

I ondak cim smo dosli na stanicu kupimo burek, vruc, mastan,
sve nam 
mast onako, curila niz bradu, a preko toga opalimo jednu
tepsiju 
shampita i gajbu piva mlakog, crnog.



Komentar Br.23
Poslao : ivan
Datum : 05.02.2013.
Slažem se GDog, Thai hrana je jako dobra i slična ostalim
kuhinjama jugoistočne Azije. Ja volim onu njihovu juhu iliti
supu s sitnim komadićima obično piletine, povrća i
tjestenine, koju oni najradije jedu ujutro, ali nekad sam
znao naletiti pa ima neki žestok gadan miris i ni danas ne
mogu odgonetnuti o čemu se radi. Mislim da je to onaj
lemongrass. 
Zanimljivo za taj dio svijeta je da oni gotovo ne piju
mlijeko niti jedu sireve. Masa raje nikad ni vidjela sir a
kamoli jela. Njihove krave mahom nisu mljekarice već služe
za nešto drugo.
Trotoari, par malih plastičnih stolica i stolića, neki
kazan, grijač i eto ti restorana na otvorenom. Pored
restorana neki drugi bussiness., čova s kompresorom pumpa
bicikle i motore itd. Šarenilo i karneval povazdan.



Komentar Br.24
Poslao : GDogg
Datum : 06.02.2013.
haaaaa,ha,haaa Huso starac,rigoleto moderato.Da cuju ameri
za tvoj poguzinluk ukinuli bi nam ne samo zdravstveno vec i
zivotno osiguranje,previshe rizicno za probavni
sustav.Najbolje je kad podjemo u BL da ponesemo nojevih
butova pa kod Maglonija da nam ih spremi na domaci
nacin,glavusha u h-pijesku!
g



Komentar Br.25
Poslao : papa majk
Datum : 06.02.2013.
 Te svedske cufte su uvezene u Svedsku u 17 om vijeku kad je
jedan svedski oficir bjezeci od poljaka (Svedzani su tada
bili u ratu sa Poljacima)kroz Rusiju zavrsio u Turskoj gdje
se i spasio i naravno po povratku u svedsku ponio sa sobom
jedan dio tadasnjeg turskoga menya pa danas oni cufte
smatraju njihovim nacionalnim jelom!!!I jos nesto-nema mi
nista gore kada recimo u Hrvatskoj trazim burek a on/a me
pita od cega##"!!!%&????Sve su pite pitice samo je BUREK
Pitac...!!!Zdravi bili ma gdje da ste i jedite zdravo i
korisno BL narode!!!



Komentar Br.26
Poslao : GDogg
Datum : 06.02.2013.
Ivek starac,down under ,situacija sa sirom u
tropskim,vlaznim krajevima je slicna sirom svijeta.Za
proizvodnju su potrebni posebni klimatski uslovi planinskog
i mediteranskog tipa te poduzi period susenja i
fermentacije.Vec u Turskoj i ostalim dijelovima zapadne i
sjeverne Azije sira raznih vrsta i ostalih mljekarija je u
izbobilju,dok u Pakistanu i India stvar je totalno
obrnuta.Tvrdi sir uopste ne proizvode a moze se pronaci u
luksuznim prodavnicama,uvoz iz EU,drasticno skup i za
turisticke pojmove.Ipak gospod ih nije zaboravio te masovno
proizvode jednu vrstu mladog sira zvanog PANEER u raznim
varijacijama.Izuzetno brz i jednostavan nacin pravljenja
ukusnog i zdravog sira kod kuce sto je u tamosnjim uslovima
ekonomski vazno ali i vrsta stare tradicije originalne
narodne kuhinje,posebno u provinciji.Godine zivota u
India,posebno planine Himalaya i lokalni ljudi me naucise
kako se pravi.(samog sira,lol)
Najbolji je od mlijeka planinskog vodenog buffalo,punomasno
mlijeko seoskih krava odlicno, a moze i od mlijeka iz
prodavnica.Oni iz religijskih razloga ne koriste sirishte
zivotinjskog porijekla vec druge metode.Evo recept za kucne
radinosti:
4 litre punomasnog mlijeka prokuhati u povecem loncu i
ostaviti da se umlachi.
Iscijediti cisti sok od 1kg limuna te dodati mlakom mlijeku
i nesto soli.
U dodiru sa kiselinom mlijeko se zgrusha,lagano promijeshati
kutlacom.Pripremiti krpu od gaze da se surutka procijedi u
drugu posudu a ostanu samo meki ugrushci sira.Spojeni
coskovi gaze se uvrcu i cijedi vishak tecnosti.Zatim se
okrugla guta sira pod pritiskom gaze podveze
kanafom.Najbolje mjesto sa susenje je unutrasnji shtok
kuhinjskog prozora sa posudom ispod jer prva dva dana josh
kapa surutka.Ponekad otvoriti prozor da se
provjetri,prosuhne i ne dozvoliti dodir sa vlagom.Vec treceg
dana paneer je spreman za konzumaciju na razne nacine.Ako ga
pustite da odstoji heftu,onda je najbolji.Siromashni u India
umjesto soka limuna koriste sirche te sam i ovu metodu
naucio,lol!Pravili smo paneer sa mjesavinom soka
limun-narandja plus shafran i osusen bi se mogao kraljevima
posluziti,njam.Izuzetno popularno narodno jelo shirom
Hindustana je paneer palak/sir sa shpinatom i bijelim
lukom.Ipak mlijeko vodenih bivolica je najbolje jer poslije
kuhanja ostavlja prst debljine kajmak na povrshini
lonca.Indijci ga brizno skupljaju,sole i sushe te se sluzi
kao dodatak,mrs u mnogim jelima,posebno vegetarijanske
tradicije ishrane.Cista egzotika sjecanja,a
stvarnost.............grah/pasulj sas Polska Kielbasa!
g



Komentar Br.27
Poslao : Aida P.
Datum : 07.02.2013.
Danska zemlja je pjeskovita, sunce rijetko naidje u ove
krajeve tako da nema puno ni 
svjetla ni toplote. Imaju more, ali isto tako ni nalik na
nase. Velike povrsine se zalede preko 
zime, jer nije dovoljno ni slano. Vjetra imaju koliko hoces,
pa zbog svih tih geografskih 
uslova nemaju puno voca i povrca, a i to sto ovdje raste
nema puno ukusa ni mirisa. 
Krompira i mrkve koliko hoces, pa je njima krompir ko'
talijanima makaroni.
 Mlijeka i mlijecnih proizvoda imaju velik izbor. Puno
koriste "piske flřde" nesto kao tecni 
slag, ali nije slatko. Nesto izmedju naseg slaga i vrhnja,
najslicnije nekoj vrsti tecnog slaga 
za kafu.

Ja cesto napravim njihov krompir u "piske flřde".
Krompir se izreze na snite, kao za nasu 
musaku. Poreda se u tepsiju i izmedju redova kropmira tanji
sloj narezanog crvenog luka. 
Posoli se i prelije tim "piske flřde" pa u rernu. Ne da
je dobro, nego super. Prste polizati, 
odjednom krompir postaje glavno jelo, a meso prilog! 

Nakon svakog jela, u vlastitoj kuci, svi kazu "tak for mad"
- hvala za jelo, sto je stari obicaj 
iz vremena kad nije bilo uvoza i kad su imali samo svoje
prehrambene proizvode. 
Uglavnom riba na milion nacina i krompir, ko ga je imao.
Danas, kad danci puno putuju u 
druge zemlje, probavaju bjelosvjetske poslastice i uvoze sve
sto covjeku moze pasti na 
pamet, jos uvijek kazu "hvala za hranu", jer ne zaboravljaju
da nisu uvijek svi imali 
dovoljno hrane.

Ne znam da li se kod nas susi riba, ali danci imaju na dimu
susenu ribu koja je zaista pravi 
delikates.






Komentar Br.28
Poslao : ivan
Datum : 08.02.2013.
Ja mislim na jugoistočnu Asia, kreneš od Thailand pa Burma,
Laos, Cambodia, Vietnam., ja sam tamo iznajmljivao konja i
vodiča i išao po selima i baš gledao i te krave., sve one
grbave a vime ko dvije šake. Slabo tu mlijeka ima. Ima i
onih vodenih bivola al ne znam da li se muzu. Imam ja tamo i
jaranicu, i jedne prilike cijela njena familija, čerga, išli
mi na izlete po nekim planinama, i vamo i tamo, i svugdje
klopa al ja ni prismrdit toj hrani. Ja guram niz grlo ono
izlazi na usta, pa njena stara pitala da šta ti ljudi jedu
kad on ništa ne može. Onda ja i ona jedne prilike odemo u
neki evropski restoran i ona naruči neke špagete s sirom i
proba i ne može., probam ja ono a meni superiška. Ja joj
kažem da je to sir i to dobar sir a ona će da nikad u životu
nije probala nikakav sir iako je čula za njega.
Isto sam primijetio kad oni kolju, dave, pile oni ne puštaju
krv da oteče kao mi već to sve ostane unutra. Šteta bacati.
Nego da pitam vas amerikance nešto. Nekad je ovdje kod mene
bio neki lanac restorana američke kaubojske hrane, mislim da
se zvao LONE STAR s črvenom zvijezdom kao logo. Ne postroji
više. Ja i neki moji rođaci otišli jedne prilike, unutra
western stil, drveni astali, burad puna kikirikija za mezu
dok se čeka klopa, konobarice u šeširima otplešu neki ples.
Mi naručili klopu, cugamo, uzeli onog kikirikija i zobamao,
hrpa one oljupine i onda moj rođak odjednom svu onu oljupinu
rukom strese na pod. Cijela kamara., ja gledam onako, koji
ti je đavo čovječe, šta radiš to, halo jes pijan, istjerat
će nas... On se samo smije.
Kad ide ti menadžer, ja kontam evo sad će nas za uho jednog
po jednog i vani. Ono suprotno, čova nas pohvali kako fino
to istresamo na pod, konobarice metlama čiste., uglavnom to
je nešto što se očekuje od gostiju zbog cjelokupnog
doživljaja kaubojskog restorana. Zanima me da li je to
doista američki lanac restorana i je li postoji tamo. Klopa
je btw fantazija.



Komentar Br.29
Poslao : GDogg
Datum : 09.02.2013.
Ivek,sto se tice kaubojskih kikiriki kafancuga ima ih u
svakom mjestu.Jednog proljeca zateknem se u zaista lijepom
gradu Charlestone,South Carolina.Gluho popodne,vrucina i
svrnem u prvi bar na ledeno pivo Lederer.Nekoliko ohrndanih
alkosa i slicnih dama vise za shankom,cugaju i bulazne.Deka
chirilica,poop shoot boogiiieeee....ojs!Pod je prekriven
ljuskom od kikirikija sve prshti pod nogama ko bijela staza
.Na shanku od grube daske su korpice pune pecenog kikirikija
a u pozadini krcata vreca spremna za repete.Kao da ocekuju
slonove u goste!Kompletan zid iza shanka je izlijepljen
memorabilijama iz vijetnamskog
rata;slike,ordenja,zastave,bajoneta,kapa,uniforma itd.Gazda
je sjedio u cosku na strani za goste i gustirao pivo.Po
narodnom obicaju narucim kriglu/pitcher i navalim po onom
kikirikiju po ugledu na ostale.Zesca navlakusha,fino
peceni,meki i ukusni,za pive se ubili.I tako pocnem razgovor
sa gazdom kafane.Ispricao mi je kako je nastala tradicija
sluzenja besplatnog kikirikija u barovima i bacanje ljuske
slobodno na pod kao i opushaka.Ti barovi ispod shanka imaju
i kantice za goste koji zvacu duvan i stalno
pljuju.Jugoistocni dio US od VA do FL je poznat po
plantazama svih vrsta voca i povrca te duvana i kikirikija.U
davna vremena izmedju dva svjetska rata na plantazama su
radili uglavnom emigranti i plata je bila sedmicno,svakog
petka.Sa platom su radosno odlazili u bar na provod jer
slijedi slobodan vikend,eh i danas je slicno,lol!Radnici sa
plantaza kikirikija su ga pecenog trpali u djepove i kese
kao bonus i odlazili u bar svima besplatno dijeleci
kikiriki.Ljudi su cugali,trosili,veselili se i slobodno
bacali ljusku na pod,koja se nije cistila do iza
fajronta.Kazu da je gazda mjerilo uspjesnosti veceri i
pazara kontao prema kolicini ljuske na podu,shto vishe to
bolje.U zemljama kikirikija ili od Virginia do sjev.Florida
ima ga u izobilju,bagatela,uglavnom djabe.Prave i nekakav
peanut butter,lafo djem od slatkog kikirikija, a zesce
njesra bar za nase ukuse.Bilijar je u coshku a ljuska pod
petom kvrcka,grrrrr.Ivek u ove barove dolaze uglavnom alkosi
svih vrsta,redovno i nema posebnih pravila ili kao i
svagdje;kad se zacugaju,prechize i zakuhaju,ohlade ih
murijom.Slabo ili nikako posjecujem kafane no pricam ti iz
sjecanja na dane kad je ljuska pucala pod nogama.
I zato no sikiriki,
stize korpica s kikiriki
(ja sam za Waikiki,netreba shara,lol)
g



Komentar Br.30
Poslao : mala
Datum : 09.02.2013.
to sa kikirikijima ili kokicama je stara ugostiteljska fora;
dobro ih nasole pa sto ih raja 
vise jede vise zedni te vise cuga da utazi zedj. ... dobra
tema.



Komentar Br.31
Poslao : BečkiKonjušar
Datum : 10.02.2013.
Samo za komentar 13.
Ostali gledate na vlastitu odgovornost.

Recept za "namoceni kruh". Originalan recept;
na svedski, muski nacin:
http://www.youtube.com/watch?v=aYBkDxao3wg

PS, ne preporucuje se osjetljivim osobama.



Komentar Br.32
Poslao : ivan
Datum : 11.02.2013.
Jedno od gorih kulinarskih doživljaja su kokošje nogice svud
po Hong Kong, bolesno žute boje, vise na sve strane po malim
aščinicama iz kojih sukljaju masni dimovi kuhanih pataka,
svinjetine i tko zna čega. Rijedak je putnik namirnik koji
se hranio mimo hotela da nije zaradio kakvo stomačno
obolenje. Domaći imuni na sve to. I taman kad dođeš na
aerodrom i misliš da nema više onih nogica, u obližnjem
dragstoru lijepo upakovane u šareni najlon vise kokine
nogice za ponijeti na avion da se glođe nešto za ubit
vrijeme. 
Kruh ljubičasto plave boje je fina uspomena.
Singapore je zemlja, po meni, s najboljom klopom tj.
restoranima u svijetu. Svi se strahovito trude oko kvalitete
jer Singapurci lošu hranu ne opraštaju dva puta nikome.
Jednom uprskaj s klopom i loš glas se brzo širi a onda ključ
u bravu i traži posla u GIK Kozara.



Komentar Br.33
Poslao : Ahmet
Datum : 13.02.2013.
Velika frka u Svedskoj sa konjskim mesom. Neko je u lazanje
ubacio konjetinu, a na etiketi napisao da je teletina. A
svedjani i naravno svedjanke plaho vole polufabrikate, pa
navalili na "Findus" lazanje. Onda neko slucajno utvrdi da
su se spravljale od jeftinije konjetine, a prodavale po
telecoj cijeni. Nastala je takva papazijanija da joj ni u
Pirotu nema ravne. A pravog krivca nikako da uhvate: te
Rumunska mesna industrija, te Holandski dobavljaci, te
Bugarska. I tako sve u krug. Na kraju ce vjerovatno biti
"ujeo vuk magarca". A oni koji su se omrsili konjskim mesom
ce shvatiti da zivot ide dalje i da ni konjetina nije za
odbaciti. Iduci put pisem o vikend jelima iz nase
bosansko-svedske kuhinje.



Komentar Br.34
Poslao : Ahmet
Datum : 14.02.2013.
Male tajne Mirzine kuhinje
Subota: prvo se rukola salata razbaca po povelikom ovalu,
onda se one dugacke kruske (4 kom.)ogule i izrezu na cetiri
duguljasta dijela, pa se onda karameliziraju, u razrez se
ubaci kriska "brio" sira, zatim se svaki komad umota u list
"Parma" sunke i poreda u krug, tako da u sredini ostane
mjesta za one malecke paradajzice. Onda se sve to poulji
maslinovim uljem i balzamiranim sircetom (samo malo),
"pobiberi" sitnim komadicima chili paprike i posoli krupnom
morskom soli, tako da se oni sitni komadici soli polako
hrumaju i postepeno uljepsavaju ukus i na kraju se ta
ljepota prekrije tankim slojem parmezana. Ova salata je
dovoljna sama za sebe, ali ne i za Mirzin subotnji rucak. 
Onda se komadic putra ubaci u specijalnu "wouk" tavu, pa
kada se putar istopi u istopljeno ulje se pobacaju sitno
narezan bijeli luk (cesnjak), chili paprika, persun i
"tigar" rakovi koji su veliki skoro kao skampi i sve to se
kratko przi na jakoj vatri. Sve je gotovo za desetak minuta,
ne duze, jer bi se rakovi prepekli i bili zilavi. Uz to
djenetsko jelo se serviraju njoke o kojima necu ovog puta
pisati jer ne znam recept. Uglavnom se sastoje od brasna,
kuhanog krompira izsarani persunom. Mogu biti razlicitog
oblika, po zelji domacice: loptice, kockice, ili neki drugi
oblik. Kruh nije potreban. Pa kada se uzme par njoki,
prstima rakcic za ljuskicu repa se utisne u usta, a ljuskica
ostane u prsticima, pa se onda uzme komadic one salatice,
ukus se razlegne po ustima i mozgu, tako da se "skoro"
zaboravi probrano vino koje moze biti bijelo (led ledeno),
ili moj favorit crno. Jedna casa plane dok se nisi ni
okrenuo, a onda polako druga casa i caskanje za trpezom.
Nedelja: musaka od patlidzana, o kojoj ne trebam pisati, jer
sve znate.
Molim komentatore i kriticare da reagiraju na ovaj mení, pa
da im iskreno odgovorim.



Komentar Br.35
Poslao : GDogg
Datum : 14.02.2013.
Ahmete starac u nedostatku pravih kriticara prijavljujem se
na vljakadi:Kilaza,kolesteroli i kojekakvi rakovi na
bljuzgaru,a i godine zahtijevaju "post",lol.Ipak se
pridruzujem sofri sa strogo domacim,za mene najboljim
specijalitetom:Koruska testenina iz Pohorja i
okolo,ohhhhhh................
kranjska- goran



Komentar Br.36
Poslao : Ahmet za Gdogg-a
Datum : 18.02.2013.
Prijatelju dragi, kakvi bolan kolesteroli? Nikad to nisam
mjerio, jer nikad nisam imao nikakvih cudnih pojava u mome
"mladjahnom" organizmu. A stalno se vrtim oko 72-73 kile.
Kada precizim, onda samo malo vise protrcim na fudbalu
svakog petka i gotovo. Jos kada papas njokice, rakcice i
salaticu bez kruha, cak mozes malo i ofaliti. Onda se dobro
nahalises musake u nedelju, uz par dobrih zemicki i namiris
ono sto si izgubio u subotu. Onda opet slijedeci vikend i
Mirzin novi recept. Circulus viciosum. Vrtim se u krug, sve
dok me sudbina ne sustigne. A onda reinkarnacija i "hajde
Jovo nanovo".



Komentar Br.37
Poslao : aida za beckog konjusara
Datum : 19.02.2013.
nisam ni pogledala a sta bi mogao preporuciti becki konjusar
sem konjskog izmeta i slame de se zasladi 



Komentar Br.38
Poslao : GDogg
Datum : 19.02.2013.
Ha,ha Ahmete starac imamo gurmansku rubriku a poslije dodje
i DIJETA.
Komshinske shege radi evo jedna iz Omladinske i okolo:Sta ti
"starkica" Mirza sve sprema,tiger prowns/jumbo shrimps cudi
me da imash samo 73-75 kg,lol!Tajna je ipak u fizickoj
aktivnosti jer ona topi svaku hranu i kalorije.Dakle ono
pentranje po brdu oko grada na -24C je prava
fiskultura.....
pozz,g



Komentar Br.39
Poslao : Ahmet
Datum : 25.02.2013.
Eureka!!! Pronasao sam caj koji, kada mu se doda kasika
meda, ima original ukus SALEPA. Caj je neki egzoticni, ne
sjecam se kako se zove, ali mi je zamijenio cudesni ukus
salepa. Da zna rahmetli Sukrija okrenuo bi se u grobu, uz
osmjeh starog banjaluckog meraklije.



Komentar Br.40
Poslao : Emir za Papa Majka
Datum : 27.02.2013.
Burek ( u originalu borek sa dvije tacke iznad o ) je
generalni naziv za sve pite. A to sto se kod nas pravi je ne
bas popularni cigar borek. Mnogo vise se jede burek sa
sirom, spanakopita, od misiraca, krompira i drugog povrca.
Mnogo pozdrava svim poguzijama.
Za mene licno sada je najbolja morska klopa.



Komentar Br.41
Poslao : EKMILA ekmila1951@hotmail.com
Datum : 28.02.2013.
   Moram i ja malo napisati o hrani.Samo zato sto volim
kuhati a valjda prvo volim jesti.U mojoj kuhinji je
prvenstveno zastupljena nasa hrana.Problem je sto dodje
period pa neznam sta da se kuha ililcega smo se pozelili ja
i moji ukucani.Vrlo cesto su razlicita dva ili vise jela.Ima
ih koji su izbirljivi a to je moj sin,najcesce a dok je bio
dijete uvijek sam ugadjala tako da je to i dan danas samo
sto sad imam i snahu i unucadi.To meni nije tesko veliko mi
je kad kaze MATI PUNO HVALA.Kcerka je ista zahvalna a zet
bezkaharan uvijek kaze kako znas da volim ovako.Sin od
sestre 23 godine kaze tetka tvoj burek bi prepoznao izmedju
hiljadu pita.Moram reci za Babu kad pita moze li mekusa ilil
zeljanica.Moj cosak u kuhinji je samo moj i najvise ga
volim.Kiseli kupus se ostavi za zimu volim ostaviti list od
vinove loze imam puno grozdja pa to fino biram.Pvrce imamo
koje postoji na zemaljskoj kugli,meso imamo naseg Mehu
mesara poznatog u Torontu i nema cega nema.Eno veliki
uvoznik nasih proizvoda iz B i H.Kad dodje sezona rostilja i
sa rstilja se jede.Uglavnom konzervirana hrana se ne uzima
smrznuta isto a kad ste zapeli za cuftice pravim ih sama
fine su u sosu sto sama pravim obicno uz pire krompir i
spinat.Volim nas lonac,mahune,filovane paprike nekad to
napravim i krompirom,prasa grah ribu pravim jednom sedmicno
i obavezno krompir salata.Kruh je razovi ali nekad i to
napravim ili somun maslenicu.Ima tog jos puno kolaca ili
keksova gurabije su isto cesto kuruza isto tako eto dragi
moji ovo nije kako ja rece samo malo ispade citava
ponjava!!!!!!!!



Komentar Br.42
Poslao : BanjAA.... za Ekmilu
Datum : 01.03.2013.
Ekmila,boga ti,kako ostavljaš ove listove od vinove loze.Ako
ti nije zahmet napiši molim te.Unaprijed hvala.



Komentar Br.43
Poslao : GDogg
Datum : 02.03.2013.
zaista zanimljivo pitanje;a kako se kiseli lisce vinove
loze?
Ziher ne kao kupus!??????
g



Komentar Br.44
Poslao : BanjAA..
Datum : 02.03.2013.
a sto ja to voooliiim.......
mozda ce se i general ukljuciti jel' ide nana ili ne(u
japrak,naravno),a imaju i dvije verzije sa ili bez mesa



Komentar Br.45
Poslao : Koliko imate kilograma?
Datum : 02.03.2013.
Otvori mi apetit;
Moze li malo pitanje: gdjo. Ekmila koji je prosjek tezine u
Vasoj porodici?

Sto se mene tice jedem normalno, manje porcije, a ne izlazim
iz kuce bez dorucka i makar krekera u torbi;
Znaci, dorucak, rucak, vecera i nesto malo izmedju, neko
voce, plus neki sok i voda.
 Volim probati i drugu hranu, a malo me strah indijske
hrane. One trokutove-samosa od przenog tijesta punjene
povrcem volim, i cak mi odgovaraju stomaku.



Komentar Br.46
Poslao : ekmila ekmila1951@hotmail.com
Datum : 03.03.2013.
  Kad se list nabere opere posusi slozis list na list u
plasticnu kutiju i u zamrzivac.Stavljas u kutiju onoliko
listova koliko ces uptrebiti odjednom,ili staviti masni
papir izmedju kolicine listova ako je veca kutija.Ja imam
bas zato kutije za 30 listova i 10 listova.Ako pravite
sarenu dolmu mozda je dovoljno 10 listova.Nestavljam u
ziplok kesice jer su listovi kad se smrznu krhki pa
pucaju.Kad se vade iz zamrzivaca za upotrebu neka se sami
otkrave onda ih staviti u kljucalu vodu samo malo ne zadugo
jer se raspadaju.Neko spomenu nije da se kisele kao kupus to
mi lzgleda kao ovi listovi sto se mogu kupiti u teglama ali
su losi.A sta mislite kako su se listovi ostavljali kad nije
bilo zamrzivaca pa mahune,patlidjani itd itd?Ja sad ispade
bas pripovjetka,dobro jest da dugo pamtim ili imam puno
godina.Ako Bog da pisacemo i o zimnici kako se birvaktile
spremala.



Komentar Br.47
Poslao : Dado
Datum : 03.03.2013.
Ja sam u Americi otkrio kaubojsku, meksikansku i kreolsku
kuhinju.

Steak, 3 prsta debeo, T-bone, New York ili bilo koji drugi,
jedno 2 kg mesa, 7 minuta sjedne strane, 7 s druge, koji
cijeli peceni krompir u rerni napunjen maslacem ili
kajmakom...

http://www.youtube.com/watch?v=-TiBtJWfZ4k

Chilly-beans ili Cili... Grah sa mljevenom govedinom, kuhan
sa cili paprikom i raznim drugim povrcem, i na kraju
prekriven rastopljenim topljenim sirom i sve to sa vrucom
kukuruzom.

http://youtu.be/0roo48NxEms

BBQ - totalno razvaljivanje krmetinom na sve nacine. Moj
stomak ne podnosi masno, ali BBQ rebrica mogu proci jednom u
pola godine...

http://youtu.be/ETXRScuvjSQ

Fajitas (ili fahitas) meksicka hrana, posluzena u raznim
tanjiricima uz cvrčeću tavu u kojoj su przene paprike, luk i
meso (piletina ili govedina) i onda se to sve polako slaze u
tortilje i onako rukama utrpava u usta. Sav se zamazem k'o
prasac. Al' se najedem, pravo.

http://youtu.be/B1WU0QIvrs0

Jambalaya - nesto ko nas pilav. Moze sa kobasicom, mljevenim
mesom, skampima ili sta ima uz neke ljutkaste zacine.
Nazderem se k'o majmun da ne mogu disati. 

http://youtu.be/csj_yst-r-Y

Gumbo - zakon. Podsjeca me na Bosanski lonac. Svasta se
natrpa, bude gusta corba. Sa bamijom. 

http://www.youtube.com/watch?v=aCyaoH1Avks




Komentar Br.48
Poslao : GDogg
Datum : 04.03.2013.
Eh Dado sto se tice suvih rebara u US popishaj ih,spare
ribs.Oni ih fino naprave ali onda preliju nekakvim slatkim
sirupom,ubi u kutnjak.
g



Komentar Br.49
Poslao : GDogg
Datum : 07.03.2013.
Ovamo u radnjama ima uzeti vinovog lista u teglama,bas kao
industrijska zimnica,uvoz iz Grcke.Jedna nasa zena iz
Hercegovine probala napraviti tanke sarme ali nam rece da
uopste nisu uspjele bas zbog nedostatka adekvatnog
lista.Samo mlad list loze u odredjeno doba rasta postize
prirodnu elasticnost i kiselu aromu neophodnu za prave
hercegovacke ili dalmatinske sarme u listu vinove loze.Izbor
pravog mesa i sastojaka je vazan koliko vjestina i znanje
pripreme.Kasnije su zene saznale da samo jednom godishnje u
sezoni,sredinom ljeta Amishi prodaju svjez list loze djuture
na vrece.Oni uzgajaju specijalnu vrstu germanske poludivlje
loze velikih listova i sitnih,zanemarivih grozdaca kiselog
grozdja.Musterije su uglavnom vlasnici grckih
restorana,dalmoshi i ostala zainteresovana raja.Kupuju
naveliko i zamrzavaju do iduce sezone.Ima dosta malih
plantazera koji se bave uzgojem lista loze sirom US.Tako sam
kod iste hercegovke i kompletne joj familije probao najbolju
sarmu u zivotu,od svjezeg,brzo obarenog lista.Sarme su
velicine domalog prsta i u svaki tanjur ide po 7 komada sa
sosom od svjezeg paradajza i mirodjija.Prelijevaju se preko
kockica kuhanog krompira i ne sluze sa hljebom
uopste,sorry.Kad se covjek toga napuca a proteini i
glutamini proshljakaju,sida&chesha pakuju kofere,a tek
beri-beri!
g



Komentar Br.50
Poslao : GDogg
Datum : 07.03.2013.
U Turskoj,Perziji te arapskim zemljama bamija/ocra kao
povrtlarska biljka se bere,nize na konac te sushi.U
jugoistocnoj Aziji pocevsi od Indo-Pakistana do Indokine i
Indonesia,ocra se priprema svjeze,sa peteljkom slicno
pecenju paprika.Mlada bamija sa mirodjijama ima
odlican,sluzav ukus i sjemenke koje pucketaju na jeziku kao
kavijar,pa i bolje!Inace bamije su porijeklom iz pokrajine
Bamijan!
g



Komentar Br.51
Poslao : Ahmet
Datum : 08.03.2013.
"Pit i panna" - sirotinjska hrana
Sirotinjska, ali veoma ukusna ako se u nju ubace pravi
sastojci. Pravi se od kuhanog krompira koji se izreze na
kockice, pa zapece na putru, ili ulju. Onda se na kockice
izreze ono sto se ima od ostataka hrane u kuci: moze biti
najkvalitetniji bif, a mogu biti i one vec vise puta
spomenute svedske cuftice, kobasice, virsle, sunka, sve
izrezano na male kockice i izdinstano. Onda se isto tako
isjecka crveni luk na kockice i izdinsta u tavi. Malo gril
zacina, soli i sve se pomjesa u tepsiji. Servira se toplo,
zagrijano u rerni. Meni je jako ukusno, ali sve zavisi od
kvaliteta upotrebljenih sastojaka. Moze biti bogataski
dobro, a moze i sirotinjski solidno. Svedjani to najcesce
kupuju kao polufabrikat, jer im je plaho zahmetli sjeckati i
prziti sve iz pocetka.
Dobar tek!



Komentar Br.52
Poslao : edzevid edzevid_@hotmail.com
Datum : 18.03.2013.
kako se mogi ja sa svojom porodicom preselit da živim i
radim u norvešku imamo ja i supruga po 38 godina ona ima
završenu srednju školu poljoprivredni smjer , a ja isto
srednju šumarsku školu četvrtim stepen ,trenutno se u
proteklim godinama bavim proizvodnjom namještaja tapaciranog
puno hvala na pomoći.



Komentar Br.53
Poslao : GDogg
Datum : 19.03.2013.
raja poje*de li se tamo shta.Insan dishe jednom u 2 sekunde
a halishe triput dnevno.Njegovo velicanstvo PATLIDJAN!U
nashim krajevima ovo povrce se uglavnom smatra dobrim za
pohovanja ili przenja u ajvaru.Ako se oguli jako tvrda
purple kora ostaje spuzvasta,ukusna unutrasnjost.Talijanski
recept:
U nauljenu tepsiju iskrizati 4 veca patlidjana i 2 glavice
crvenog,nasjeckanog luka.Zapeci na 350F oko 35 min.Smutiti 2
jaja i pola cashe jogurta sa liscem pershuna i zaliti gotov
eggplant-parmezano,zapeci josh 5 min da se uhvati ukusna
kora+kosher salt,hm!
Kad se obican smrtik napuca ovih specijaliteta a nuklearka
krshko proshljka stice se dojam da nepoznata energija sve
gamize na povrshinu svijesti,lol!Imamo novog papu a stari je
josh ziv/alive and kicking!
g



Komentar Br.54
Poslao : BečkiKonjušar
Datum : 25.03.2013.
Sudzuk nis' ne valja!
Najbolja kobasica, najizdasnija, je svedski falukorv.
Kad ju kupim i stavim u frizider traje ba... zauvjek.
Nikad potrosit!
A sudzuk.. ne more trajat... pojedem ga prije nego
stignem do frizidera. Cjeli kolut!